Baba

Az idegrendszeri károsodással született csecsemők ellátása is bajba kerül

A kórházi ágyak 60 százalékos kiürítése miatt az ország egyetlen fejlődésneurológiai osztálya is ellátási bajba kerülhet.
2020. Április 20.
Az idegrendszeri károsodással született csecsemők ellátása is bajba kerül (fotó. Getty Images)

Szomorúan, tehetetlenül és megdöbbenve vettem tudomásul, hogy az Emmi utasításának megfelelően az ország egyetlen fejlődésneurológiai osztálya (III. progresszivitás szintű, országos ellátási kötelezettséggel) a holnapi naptól nem fogadhat fekvőbeteget. A kórház biztosított egy csökkentett kapacitású járóbeteg ellátási lehetőséget, ahol az osztály dolgozói megpróbálják a lehetetlent – írta a Facebook-oldalán, több orvosi csoportban is megosztott, a magyar egészségügyben szokatlanul kemény hangú bejegyzésében Dr. Berényi Marianne, a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa. Hozzátette: a minisztériumi utasítás mindazon újszülöttek, koraszülöttek, csecsemők egészséges élethez való jogát veszélyezteti, akiknél a komplex kivizsgálás és az így felállított diagnózison alapuló korai, intenzív kezelés elmarad.

A 24.hu úgy tudja, hogy a főorvos kétségbeesett reakciója és nyomásgyakorlása végül részeredményre vezetett: bár az osztálynak másik épületbe kell költöznie, ami önmagában is komoly feladat, de a 18-ból 6-7 ágy megmaradhat a fekvőbeteg kisbabák számára.

A fejlődésneurológiai osztály a veleszületett agyi károsodások kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik. Benn fekvő és a járóbeteg rendelésre érkező betegei is csecsemők, akiket rendszerint az édesanyjuk kísér, ők akár egész napjukat az osztályon tölthetik.

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum is arról számolt be, hogy folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldenek, miután Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszter döntése alapján a kórházi ágyak 60 százalékát ki kell üríteni a koronavírus-járvány miatt.

Forrás: 24.hu