Baba

Az influenza 4 típusa

Az influenza nem egyetlen betegség, különböző altípusai léteznek. Mit érdemes tudni ezekről? Mennyire eltérőek az egyes típusok tünetei, a betegség súlyossága?
2019. Február 16.
Melyik influenza a legveszélyesebb?

“Az influenzavírusok genetikailag nagyon hasonlóak, és mindegyik a felső légutakat támadja meg, de számos típusuk és altípusuk van. Néhány veszélyesebb, mint mások” – magyarázza dr. Robert Salata infektológus. “Az egyes típusokat betűkkel különböztetjük meg, vagyis vannak A, B, C és D típusok, és ezeket is tovább lehet kategorizálni.” 

Szezonális influenza

Bár a szezonális influenza közel sem tűnik olyan félelmetes ellenfélnek, mint “egzotikus” rokonai, mégis rengeteg megbetegedést, és számos halálesetet okoz évente világszerte. A szezonális influenzát általában A vagy B típusba tartozó törzsek okozzák, és a szakemberek viszonylag pontosan meg tudják jósolni, hogy az adott évben éppen melyek lesznek azok, melyek a legtöbb problémát okozzák. A szezonális influenza tünetei a legtöbben jól ismerik: fejfájás, magas láz, ízületi és izomfájdalmak, köhögés, orrfolyás és torokfájás jellemzi. Cseppfertőzéssel terjed, és egyébként egészséges felnőttek esetében egy hét kell a gyógyuláshoz. Komolyabb veszélyben lehetnek a várandós kismamák, a kisgyermekek, az idősebbek és a krónikus betegek, esetükben sajnos gyakoribbak a súlyos szövődmények.

H1N1

Néhány éve rendkívül komoly pánikot okozott a sertésinfluenzának vagy “új influenzának” is nevezett, az A törzsbe tartozó influenza, mely 2009-ben több millió embert fertőzött meg világszerte, és hazánkban is jó néhány halálesetet okozott. A H1N1 azóta is rendszeresen visszatér, de már jóval enyhébb formában, a védőoltásoknak köszönhetően kevésbé fertőz, és mára a szezonális influenza egy altípusának tekinthető. A H1N1 tünetei nagyon hasonlítanak a “hagyományos” influenza tüneteihez, ám a szakemberek szerint sokkal erőteljesebben érintheti a 65 évnél fiatalabb, egyébként egészséges felnőtteket. 

Madárinfluenza

A 2000-es évek elején 800-nál több embert fertőzött meg a H5N1 influenza, az A típusú influenza egy altörzse, mely eredetileg madarakat betegített meg. A betegek több mint fele sajnos meg is halt. A betegség tüntei között talájuk a köhögést, a lázat és légzési nehézségeket. A vírus fertőzött madarakról terjedhet át az emberre, elsősorban azokra, akik az állatokkal dolgoznak. Szerencsére, meglehetősen kicsi annak a valószínűsége, hogy a jelenleg is súlyosan fertőzött területeken (Kínán, Egyiptomon, Indonézián) kívül másutt is felüsse a fejét. Nem kaphatjuk el a madárinfluenzát például azzal, hogy csirkehúst eszünk.

Variáns influenza

Variáns vírusnak nevezzük, ha az egyébként állatokat, sertéseket megfertőző vírus emberekre is átterjed. 2011 óta az USA-ban 400-nál több emberben mutatták ki a H3N2v influenzát. A H3N2v tünetei enyhébb szezonális influenzára emlékeztetnek, de lehetnek súlyosabb szövődményei is. A madárinfluenzához hasonlóan a H3N2v sem általánosan elterjedt vírus, nagyon kicsi az esély arra, hogy valaki – aki egyébként nincs kapcsolatban élő, de beteg sertésekkel – elkapja. Megfelelően előkészített sertéshúsból készült ételek fogyasztásától nem leszünk betegek.

(via

Ez is érdekelhet: