Baba

Influenza: melyik gyerek van nagyobb veszélyben?

Az influenza akár életveszélyes is lehet egy kisbabánál, hiszen gyakrabban vezet tüdőgyulladáshoz és légzési nehézségeket kialakulásához, mint az idősebbeknél.
2017. Október 10.

Influenza: melyik gyerek van nagyobb veszélyben?

Mivel a gyerekek könnyen elkapják a vírusfertőzéseket és könnyen is terjesztik egymás közt, azokat a kisbabákat, akiknek idősebb testvérük van, sokkal jobban fenyegeti az influenzajárvány a legújabb kutatási eredmények szerint.

A fejlett országokban a csecsemők 3-11%-át érinti az influenza, a 6 hónaposnál fiatalabb kisbabáknak pedig több mint 50%-a idősebb testvérén keresztül betegszik meg a University College London’s Great Ormond Institute of Child Health kutatásainak eredményei szerint.

A kutatás 424,048 gyermek anonim kórházi adatainak vizsgálatával történt. Megnézték mikor születtek, koraszülöttek voltak-e, milyen az egészségügyi állapotuk, van-e idősebb testvérük, és hogy hányan részesültek közülük influenzafertőzés miatt kórházi ellátásban. Az eredmények azt mutatták, hogy összesen 1109 gyermek feküdt egy alkalommal influenza miatt kórházban, 6 gyermek pedig kétszer is. Azok a csecsemők, akik még nem töltötték be a 6 hónapos életkort és idősebb testvérük is volt, kétszer olyan nagy valószínűséggel kerültek a vírusfertőzés miatt kórházba, mint a többiek.

A szakértők szerint ezek a kutatási eredmények alátámasztják az influenza ellenes védőoltás fontosságát, és fel kívánják hívni a szülők figyelmét arra, hogy gyermekeiket már 2 éves kor előtt is nyugodtan oltassák be influenza ellen “Az influenzafertőzés nagyon súlyos is lehet egy kisbabánál, sajnos jelen pillanatban még nem áll rendelkezésünkre olyan vakcina, mely a 6 hónapos kor alatti csecsemőknek is adható. Ez azt jelenti, hogy egyelőre más megoldást kell találnunk a picik védelmére.” nyilatkozta Dr. Pia Hardelid, a kutatás vezetője.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress