Kisgyerek

A testvérré válás 7 lépcsőfoka

Újra kopogtat a gólya, és ezúttal nemcsak nektek kell megbarátkoznotok az új családtaggal. Eltarthat egy darabig, míg a kicsi belerázódik az új szerepébe, de hidd el, előbb-utóbb belőle is példás nagytesó lesz!
2014. Július 20.

A testvérré válás 7 lépcsőfoka

1. Bejelentés

Felesleges abban reménykedni, hogy első hallásra örülni fog a nagy hírnek. Valószínűleg összezavarodik majd egy kicsit, és egy darabig nyugtalan, sőt bosszús lesz. Hagyd, hadd eressze ki a gőzt, hallgasd meg, mi nyomja a lelkét, milyen kétségei vannak, hogy tudja, a jövőben is számíthat a megértésedre. Az is segíthet, ha olyan lassan adagold a változásokat, ahogy csak tudod. Hónapokkal az új baba érkezése előtt szoktasd át az ágyban alvásra, így nem érzi majd, hogy kitúrták a régi helyéről.

2. Ismerkedés

Az első közös pillanatokban különösen fontos, hogy biztosítsd elsőszülöttedet arról, hogy továbbra is elég figyelmet kap tőled. Amikor bejön a kórházi szobába, öleld szorosan magadhoz, majd hagyd, hogy ő “találja meg” az új jövevényt. Tartsd vele a szemkontaktust, beszélj hozzá, de csak akkor mutasd be neki a kistestvérét, ha megkérdezi, hol van az új baba. Bevetheted a lekenyerezés trükkjét is: a tesó nevében vegyél valamilyen apró ajándékot a nagyobbiknak, hogy minél hamarabb a szívébe zárja a picit.

3. Irigykedés

Érthető, ha a reflektorfényből kikerülve úrrá lesz rajta az irigység. Számíts arra, hogy az etetéseknél ott toporzékol majd melletted, hogy kicsikarjon belőled némi figyelmet. Amikor teljesen tehetetlennek érzed magad, jusson eszedbe, hogy a kicsi ezekben a percekben tanulja meg kezelni az első nehézségeket az életében. Miután letetted a babát aludni, maradj vele kettesben, és játsszatok egy jót, a legközelebbi szoptatás előtt pedig nyomj a kezében egy mesekönyvet, hogy lefoglalja magát.

4. Visszaesés

Már kezdenél örülni, hogy vége a féltékenykedésnek, amikor a nagy elkezd újra csecsemőként viselkedni. Ő is cumisüveget követel magának, sőt az is előfordulhat, hogy megint bepisil. Így akar emlékeztetni, hogy ő is a kisbabád, akinek szintén kijár az odafigyelés. Nagy felhajtás helyett szó nélkül cseréld ki a nadrágját, vagy add oda neki a cumisüveget. Öleld meg gyakran, és rendszeresen említsd meg a “nagyoknak” járó kiváltságokat, például egy gombóc fagyit!

5. Csínytevés

Előbb-utóbb a kicsi kíváncsisága felülkerekedik az ellenállásán, és érdeklődni kezd a testvérkéje iránt – ami egyet jelent a tapogatással és bökdöséssel. Ez azonban nem teljesen veszélytelen időszak a babának. Próbálj meg nem rákiabálni, mikor “nekiesik” a picinek, ezzel csak azt tanulná meg, hogyan tud a leghamarabb felidegesíteni téged. Inkább mutasd meg neki, hogyan lehet finoman megsimogatni az újszülött pocakját anélkül, hogy kárt tenne a kistesóban.

6. Osztozkodás

Amint az új baba elég idős lesz a közös játékhoz, a nagytesó várhatóan megpróbálja majd kisajátítani a házban található összes babát, kisautót és labdát. Nem könnyű megszokni, hogy mostantól nem minden játék az övé, ezért ne légy vele túl szigorú. Néha-néha vedd az öledbe a picit, és hagyd, hogy a nagyobb kiszórakozhassa magát. Az osztozkodást is megkönnyítheted: állítsd be a konyhai időmérőt, és mondd meg neki, hogy a csörgés után rajta lesz a sor, hogy megkaparintsa a kiszemelt játékot.

7. Összecsiszolódás

Alig hiszel a szemednek, amikor szépen egymás mellett ülnek a gyerekszoba padlóján, és nyugodtan játszanak együtt. Ilyenkor se feledkezz meg arról, hogy mindkettőjüknek szükségük van a jelenlétedre: rendszeresen nézz be hozzájuk, dicsérd meg őket, vagy csak nyomj egy puszit az arcukra, hogy érezzék, mellettük vagy. Ha a játék hevében véletlenül összetörnek vagy kiborítanak valamit, ne csak az idősebbet tedd felelőssé, hiszen ő is kicsi még, a kisebb balesetek pedig elkerülhetetlenek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin