Kisgyerek

6 ok, amiért igazi ajándék, ha van egy nagyobb testvéred

Neked van nagyobb tesód? Vagy épp te vagy az? Akármelyik is igaz, jó, ha ismered ezeket a szívmelengető tényeket!
2021. Október 18.
6 ok, amiért szuper, hogy van egy nagytesód (Fotó: Getty Images)

A többgyerekes szülők számára sokszor úgy tűnik, hogy a testvérek közötti veszekedések nem fognak véget érni, amíg világ a világ, a helyzet azonban – az esetek túlnyomó többségében – nem ilyen reménytelen. A nagytestvér igazi ajándék a kisebbnek, hiszen semmihez sem fogható szövetség alakulhat ki közöttük, és a nagyobb testvér sokszor kitaposhatja a göröngyös utat a kisebb előtt.

Nincsenek könnyű helyzetben az elsőszülöttek, amikor megérkezik a családba az új jövevény, azaz a kistestvér: az addigi élete – függetlenül attól, hogy mennyi idős – jelentősen megváltozik, a neki jutó figyelem ugyanis hirtelen megosztottá válik. Hasonlóképp érezhet a szülői szeretettel is, még akkor is, ha szó sincs arról, hogy megfeleződne. A nagyobb testvérekben ilyenkor – teljesen érthetően – dúl a féltékenység, az idő múlásával azonban ez szinte teljes mértékben elcsitul és az érzelmek átalakulnak. A nagyobb testvér előbb-utóbb büszke lesz a szerepére, és védelmezőn bánik a kistesóval.

A később érkező gyerek számára nagyon sokat jelenthet a nagytestvér közelsége, a szemében követendő példává válik, idővel szinte szavak nélkül is megértik egymást és kibontakozik köztük a feltétel nélküli szeretet. Ez persze nem jelenti azt, hogy sosem vesznek össze vagy sosem bántják meg egymást, a végén úgyis békét kötnek és képesek onnan folytatni a közös játékot, ahol abbahagyták. Mikor felnőnek, ideális esetben elcsendesednek a viharok, az azonban továbbra is igaz marad, hogy a nagyobb testvér amolyan úttörőként lehet jelen a kisebb életében.

6 ok, amiért a nagyobb testvér igazi ajándék

Hosszan sorolhatnánk, miért olyan nagyszerű dolog, ha az embernek van testvére. Most 6 olyan okot gyűjtöttünk csokorba, ami azt mutatja, miért szerencsés, akinek van legalább egy nagytestvére!

1) Még gyerekkorban bevett szokásává válik, hogy kimondja az igazat, akkor is, ha azzal fájdalmat okoz. Erről valószínűleg a későbbiekben sem szokik le, ezért mindig lehet számítani az őszinteségére. Sokan vannak, akik kíméletességből inkább nem mondják ki az igazat, a nagyobb testvérek azonban általában nem ehhez vannak szokva, ha a kisebb testvérükről van szó!

2) A nagyobb testvér tökéletesen ismeri a kisebbet, hiszen születésétől fogva együtt vannak. A hátuk mögött lévő évek során nagyon sok közös élményt szereznek – jót és rosszat egyaránt – ami szintén összekovácsolja őket. Ezek fényében nem meglepő, hogy a nagyobb testvér az, aki nagyon jól ismeri a kisebbet, ebből adódóan pedig jobban meg is érti őt.

3) A nagytesóra mindig lehet számítani. Optimális estben már gyerekkorban kialakul, hogy a nagyobb testvér védelmezőn bánik a kisebbel és ezt a jó szokást felnőtt korukra is megtartják. Nyilván nem kell, hogy folyton a fiatalabb gyerek sarkában legyen, de ha bajba kerül vagy segítséget kér, a nagyobb tesó kihúzza a pácból.

4) A nagyobb testvér felér egy önismereti trénerrel – ő az, akivel ugyanolyan könnyű összeveszni, mint kibékülni. A gyerekkori civakodások alkalmával senki nem rejti véka alá az érzéseit és ez szerencsés esetben is megmarad. A nagytesó előtt nem kell – és nem is nagyon lehet – rejtegetni a valódi érzelmeket!

5) A nagytestvér sok tekintetben követendő példa a kicsi számára, ezért van az szinte minden családban, hogy a második, harmadik, sokadik gyerek a legtöbb dolgot jóval hamarabb megtanulja, mint ahogy az elsőszülött tette babakorában. Ez a tendencia jó esetben a gyerekek nagyobb korában is fennáll, vagyis a fiatalabbak példaként tekintenek a nagyobb testvérre – persze lehet, hogy valamiben nem követendő, hanem elrettentő példa lesz számukra.

6) A megfigyelések szerint a nagyobb testvér igazán aktívvá teszi a kisebbek mindennapjait, azaz majdnem olyan, mint egy éjjel-nappal rendelkezésre álló személyi edző. A kicsik lelkesen követik a nagyokat bárhova is mennek, és a játékaik is gyakran igényelnek fizikai aktivitást. Ez felnőtt korukra legtöbbször valamelyest háttérbe szorul, addig viszont garantáltan mozgásban tartják a kicsiket a nagyobb testvérek.

A nagyoknak is vannak kiváltságaik!

Ahogy ebben a korábbi cikkünkben írtuk, a testvérek erőteljes hatást gyakorolnak egymás személyiségére, szemléletére és viselkedésére, sokszor még a szülők “erejét” is felülmúlva. Bár a fenti listából úgy tűnhet, hogy csak a kisebb testvérek “járnak jól” azzal, hogy van egy vagy több nagyobb testvérük, ez szerencsére nem igaz, hiszen a nagyobbaknak is vannak kiváltságaik. 

Az egyik ilyen például az, hogy a nagytestvérek valamivel okosabbak az utánuk érkezőknél. “Számos elmélet létezik, hogy ennek mi lehet az oka, az egyik legmeggyőzőbb az, hogy azzal, hogy az idősebbek a kisebb testvéreket tanítják, megerősítik a saját fogalomértésüket, illetve az is lehetséges, hogy az elsőszülöttek szert tesznek némi előnyre a kistestvér érkezéséig, amíg egyedüliként élvezhetik a szüleik figyelmét” – áll a fent említett, Érdekes és meglepő tények a testvérekről című írásunkban. 

Egy tanulmány szerint minden egyes testvérrel 2 százalékkal csökken a későbbi válás esélye, a több testvér ugyanis több tapasztalattal vértez fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan jöjjünk ki másokkal konfliktusok nélkül. Ez a jövőben is segíthet, hogy csökkenjenek a párkapcsolati súrlódások.