Kisgyerek

Már szobatiszta volt, de visszaesett. Lehet, hogy azért, mert kistestvére lesz?

Amikor kistestvér érkezik, sokszor megváltozik a nagyobb gyermek viselkedése, az addigi kiegyensúlyozott napok felborulnak, noha még a kicsi meg sem született. Hogyan tudjuk támogatni a nagyobb gyermeket?
2023. Március 14.
Kislány könyvvel a kezében elfordul anyja terhes hasától
Kép: Getty Images

Kutatások és szülői tapasztalatok szerint az idősebb testvér viselkedése gyakran megváltozik, amikor megtudja, hogy testvére fog születni. Cara Goodwin pszichológus a psychologytoday.com-on foglalta össze a leggyakoribb változásokat és úgy is mint szakember, úgy is mint gyakorló szülő ad tanácsot arra vonatkozóan, mivel tudjuk segíteni a nagyobb gyerekünket.

Az alábbiak mindegyike gyakori az idősebb testvérek körében:

  • Több nyafogás/sírás és kevesebb pozitív érzelem
  • Viselkedési problémák
  • Elutasítás
  • Alvásproblémák
  • Regresszív viselkedés, tehát amikor már meglévő készségeiket elveszítik, például az addig szobatiszta gyerek újra bepisil

Vannak arra vonatkozó kutatási eredmények, hogy mindez különösen igaz akkor, ha kicsi a korkülönbség a két gyerek között.  Ez nem jelenti azt, hogy nagyobb korkülönbség esetén zökkenőmentes a testvér fogadása.

Hogyan segíthetsz idősebb gyermekednek, mielőtt megérkezik a baba?

Goodwin szerint a következő stratégiák segíthetnek a nagyobbnak megküzdeni a féltékenységgel és a megváltozott élethelyzettel, már a baba megszületése előtt.

Beszélgessünk gyakran a babáról!

Kezeljük úgy, mint egy létező személyt (hiszen az is), akinek érzései, tulajdonságai vannak. “Érzed, hogy a baba mozog odabent? Biztosan szereti az almát, mert mindig ezt csinálja, amikor almát eszem”. Ez a megközelítés segíthet abban, hogy a baba “valóságosnak” tűnjön, és hogy nagyobb gyermeked empátiát érezzen testvére iránt.

Találkozzatok sokat más gyerekekkel!

A szociális készségek segíthetnek abban, hogy nagyobb gyermeked hamarabb tudjon kapcsolatot kialakítani a testvérével. Játsszatok sokat, főleg szerepjátékokat és találkozzatok más gyerekekkel, ovis társakkal ovin kívül, játszótársakkal a játszótéren, unokatestvérekkel, stb.

Nagyon figyelj oda rá!

Kutatások szerint, ha a nagyobb gyermekek már a születés előtt biztonságosan kötődnek szüleikhez, általában jobban alkalmazkodnak a testvérük születéséhez. Legyetek sokat együtt, a fizikai és érzelmi szükségleteit is tartsd szem előtt.

Olvassatok tesós könyveket!

Sokat segíthetnek és kapaszkodót adhatnak olyan könyvek – például Liane Schneider: Bori és a kistestvér, Csapody Kinga: Tesó lettem!, Catherine Leblanc: Megérkezett, Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi nagytesó lesz vagy Finy Petra: A tesó-ügy –, amelyek éppen a testvér születéséről szólnak, pozitív példákat mutathatnak a gyermekednek.

Forrás: psychologytoday.com