Kisgyerek

Így hat a fiatalabb testvér léte az idősebb gyerekre

Nemcsak az biztos, hogy a kistesókra jó hatással van egy báty vagy nővér, de a nagytesók is kizárólag csak profitálhatnak belőle, ha van egy húguk vagy öccsük.
2018. Április 10.
Így hat a fiatalabb testvér léte az idősebb gyerekre

A Child Development nevű folyóiratban megjelent kutatás szerint a kistestvérek pozitív hatással vannak a nagyobb tesók empátiás képességeire.

“Az eredmények azt mutatják, hogy a család minden tagjának – nemcsak a szülőknek és a nagyobb testvéreknek – van meghatározó szerepe abban, hogy egy gyerek hogyan fejlődik” – mondja Sheri Madigan, a kutatás egyik vezetője.

A longitudinális kutatásban 452 etnikailag eltérő identitással rendelkező 18-48 hónapos korú, kanadai testvérpárt vizsgáltak. A gyerekek otthonában videófelvételeket készítettek, és az anyukáknak tettek fel különböző kérdéseket. Az empátiát pedig úgy analizálták, hogy megfigyelték a kicsik arcán megjelenő és viselkedésbeli reakcióit az édesanya imitált aggodalmára.

A kutatók 18 hónappal később összesítették az eredményeket, és arra jutottak, hogy annál jobban fejlődtek a nagyobb testvérek empátiás képességei, minél hosszabb ideje kellett egy kisebb testvérhez alkalmazkodniuk a családban.

“A hatás leginkább tinédzserkorban érvényesült egyértelműen, de a kutatás eredményei alapján feltételezhetjük, hogy ezek a folyamatok már sokkal korábban elindulnak, mint azt eddig hittük” – magyarázza Madigan.

Egyetlen kivétel volt: a kisöccsök úgy tűnik, hogy nem váltják ki ugyanazt az empátiával kapcsolatos fejlődést a nővéreikben, mint más testvérek esetében. Ahhoz azonban, hogy ennek okát felderítsék, további kutatásokra van szükség.

Részben ezt támasztja alá egy másik hasonló kutatási eredmény is, miszerint az idősebb lánytestvérek nagy eséllyel válnak felnőttként vezetőkké. “Magukért (“Ne aggódj anya, fel tudok öltözni egyedül”) és a kistestvér(eik)ért (“Ne aggódj anya, majd én vigyázok rájuk”) is felelősséget vállalnak” – mondja a kutatás vezetője. “A felelősségvállalás, a lelkiismeretesség, a megbízhatóság és kötelességtudás a természetük részévé válik.”

(via)

Kapcsolódó cikkeink testvér témában: