Kisgyerek

Minden, amit tudnod kell a testvérek neveléséről

Barátok. Játszótársak. Bizalmasok. Csak néhány dolog, ami a testvéreket jellemzi. Ha több gyermeked is van, tudod, milyen csodálatos kapocs köti össze őket. És azt is tudod, sokszor nehéz velük az élet.
2017. Április 20.

Ugye te is azt szeretnéd, ha jó testvérek lennének?

Hogyan viselkedj az elsőszülöttel, ha jön a kistesó? Mi az ideális korkülönbség a gyerekek között? Mit tegyél testvérféltékenység esetén? Ha több gyermeked van, számtalan nehézséggel kell megküzdened. A parenting.com összeszedte a legfontosabbakat, és néhány hasznos tanácsot is ad, hogyan küzdj meg ezekkel a problémákkal.

Ha jön a kistesó

Ha babátok születik, érdemes odafigyelned arra, hogy az elsőszülötted lelke ne sérüljön a változások miatt. Így segíts neki:1. Amikor hazaérkeztek a kisbabával, és tudod, hogy a nagytesó az ajtóban vár, ne te vidd be a kisbabát a házba, hanem más, te pedig egy hatalmas öleléssel köszönts az izgatottan várakozó első gyermekedet.2. Mondd el neki, mire számíthat. Készítsd fel, hogy egy kisbaba sokat sír és sok időt igényel. Mutass neki egy kisbabafotót róla, és meséld el, ő hogyan viselkedett, amikor csecsemő volt.3. Adj neki valami feladatot a kistestvérrel kapcsolatban, hogy fontosnak érezze magát. Például legyen ő az, aki arra ügyel, hogy a látogató barátok, rokonok ne nyúljanak a kisbaba arcához, csak a lábát vagy kezét simogassák meg és azt is csak óvatosan.4. Amikor szoptatod, eteted a babát, a nagyobbik gyermeked is legyen ott, és engedd, hogy ő is nassoljon valamit ez idő alatt. Egy könyvet is olvashatsz neki addig, amíg a kisbabát táplálod.

Hogyan neveld őket, ha…

…egy év van közöttükHasználd ki, hogy szinte egykorúak. Szoktasd őket egyszerre a bilihez. Lehet, hogy a kisebbik még nem állna egyébként készen, de látva, hogy a nagy milyen ügyesen pisil a bilibe, biztos, hogy ő is kedvet kap hozzá és hamarabb szokik le, mint egyébként tette volna.…két év van közöttükHa valamilyen változás köszönt be a nagy életébe (például óvodás lesz), találj ki valami elfoglaltságot a kétévesednek is. Járjatok például baba angolra vagy úszásra. … három év van közöttükTanítsd meg nekik, hogyan oldják meg a vitás helyzeteket egymás között. Amikor a 6 évesed megüti a 3 évest, természetesen közbe kell avatkoznod. De ha megtanítod nekik, hogyan kezeljék az indulataikat, akkor ügyesen megoldják egymás között az olyan apróbb vitákat, mint például hogy melyikük rajzoljon a piros színű krétával.…négy vagy több év van közöttükSzórakozzatok együtt és külön is. Egy közös kempingezést vagy strandolást mindenki egyformán élvez, de tölts velük időt külön-külön is, amikor a saját korosztályuknak megfelelő játékot játszotok.

Így vess véget a testvérháborúnak

1. Hagyd rájuk a kisebb vitákat, az a jó, ha együtt oldják meg a problémáikat. Persze ha valamilyen súlyosabb dologról van szó, ha bántják egymást, akkor természetesen közbe kell lépned.2. Ha közbe kell avatkoznod, próbálj meg semleges maradni. Hallgasd meg az egyik, majd a másik gyerek panaszát is, és vezesd rá őket a probléma megoldására. Így mindketten boldogok lesznek. Ha például meg kell osztozniuk az utolsó sütin, engedd, hogy az egyikük törje el helyetted, cserébe viszont a másikuk választhat a két szelet közül.3. Ha semmi nem segít, vedd elő a humorérzéked. Egy sárga-fekete szalaggal (amilyet bűncselekmények helyszínén használnak) oszd két részre a szobát. Egyik gyereket küldd a szoba egyik felébe, a másikat a másikba, és ne engedd nekik, hogy átlépjék a határvonalat jelző szalagot. Tegyél úgy, mintha valóban egy tetthelyen járnál, a jelenet majd elfeledteti velük, miért is vesztek össze.

Összegzésül

A testvérek szeretik és támogatják egymást, és együtt élésük során társas viselkedésük is fejlődik. Mindig vedd figyelembe a gyermekeid külön igényeit, foglalkozz velük egyenként is, ezáltal növeled az önbizalmukat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresek legyenek későbbi életükben. Ha megtanítod nekik, hogyan oldják meg a vitás helyzeteket egymás között, biztos lehetsz benne, hogy felnőttként sem adódnak majd nehézségeik sem a problémamegoldással, sem a kapcsolatteremtéssel. De ami még fontosabb, közelebb hozod őket egymáshoz.Kapcsolódó cikkeink testvérek témában: