Baba

Az elsőszülöttek sikeresebbek?

Egy új tanulmány szerint az elsőszülöttek intellektuális előnnyel indulnak a fiatalabb testvéreikkel szemben.
2017. Április 13.

Az elsőszülöttek sikeresebbek?

Az elsőszülöttek többre viszik?

Hogy miért? Azért mert a második, harmadik, sokadik gyerekeket hajlamosak vagyunk kicsit jobban “elhanyagolni” – a nemrég napvilágot látott tanulmány szerint. Kevesebb mentális stimulációban részesítjük őket, hiszen már nincs annyi időnk, türelmünk mesélni, fejlesztő foglalkozásokra járni, mint az első gyerekkel volt.

A Journal of Human Resources című folyóiratban megjelent 11.500 gyereket vizsgáló tanulmány arra is kitér, hogy az intelligenciaszintek közötti különbség már egyéves korban kimutatható és folyamatosan nő, egészen addig, míg a fiatalabb testvérek iskolába nem mennek, de később is statisztikailag szignifikáns marad az eltérés.

A tanulmány szerint, aki egyszer már volt várandós, a következő terhességekhez sokkal lazábban áll hozzá (például nyers húst vagy sushit eszik, annak ellenére, hogy ezeket nem ajánlott ilyenkor fogyasztani). Ugyanígy az édesanyák a második, harmadik gyermeküket jellemzően már kevésbé szoptatják, vagy legalább is nem olyan hosszan, mint az elsőt. Ezek a különbségek pedig hatással lehetnek arra, hogy a gyermekeink milyen szintre jutnak a tanulmányaikban vagy éppen milyen fizetésük lesz felnőttként.

Kapcsolódó cikkeink születési sorrend témában: