Gyerek

Az elsőszülöttek tényleg többre viszik az életben?

Egy tanulmány azt a témát járta körül, amely mindig sok vitát gerjeszt, azaz hogy az elsőszülöttek valóban előnyben vannak-e fiatalabb testvéreikhez képest.
2015. Október 15.

A kutatók elsőként Washington legbefolyásosabb embereit vizsgálták az 1972-es évre vonatkozóan. “Azt vártam, hogy a Kongresszus tagjai közt majd aránytalanul magasabb számban találunk elsőszülötteket. Pontosan így is lett” – mondta el a Guilford Főiskoláról Richard Zweigenhaft pszichológus. A 121 képviselő és szenátor közül 51 volt elsőszülött, 39 középső testvér, 31 pedig a legfiatalabb a családban.

A vezérigazgatóktól és a professzoroktól kezdve az elnökökig és bírókig az elsőszülöttek valóban kitúrják a többieket. Még arra is van bizonyíték, hogy nagyjából 3 ponttal magasabb az IQ-juk a testvérükénél.

“Miután a második gyerek megszületik, az első továbbra is megkapja a figyelem felét, így a fiatalabbaknak nincs esélyük felzárkózni” – mondta el Frank Sulloway, a Kaliforniai Egyetemről. A szülők természetesen szándékosan nem bánnak máshogy a gyermekeikkel, részben arról van szó inkább, hogy mikor először válnak szülőkké, hajlamosabbak átesni a ló túlsó oldalára.

A szakértők szerint sosem lehet teljes mértékben megjósolni, milyen hatást gyakorol a személyiségre, a viselkedésre és a család dinamikájára a születési sorrend. Sok elsőszülött nem illeszkedik a képbe. “Nem állítanám teljes bizonyossággal, hogy a születési sorrend nagyon fontos szerepet játszik a személyiségfejlődésben, de hozzájárul ahhoz, amilyenné az egyes emberek válnak” – mondta Zweigenhaft. Mindent egybevéve sok gyermekkori hatás együtt alakítja a jellemet a tanároktól kezdve a társakon át a véletlen eseményekig.

Forrás: Medipress