Kisgyerek

Féltékenykedő testvérek – kötelező szeretni?

A kicsi születése után az addig tüneményes elsőből irigy, dühös, kezelhetetlen gyerek válik. Ne lepődj meg rajta! Az érzései ugyanazok, amit te éreznél, ha a társad hozna haza egy másik nőt.
2014. Január 06.

Féltékenykedő testvérek – kötelező szeretni?

Sok családban okoz problémát a kistestvér érkezése. Az elsőszülött, elveszítve addig élvezett előjogait, féltékenyen tekint az új jövevényre. Szülei elvárják tőle az elfogadást, a szeretetet, mert ő a nagy, az okos, a tapasztalt. A három-négy évesek, de még a nagyobbak sem képesek erre.

Nem tudják, mivel jár a kistestvér érkezése

“A gyerekek életében a kistestvér érkezése pontosan olyan érzéseket vált ki, mint ha a párod hazahozná Évit, akit feltételek nélkül kell elfogadnod. Szeretned kell, sőt a legkedvesebb dolgaidat is meg kell vele osztanod. Dühös lennél?” – teszi fel a kérdést dr. Aranyos-Papp Csilla orvos-kineziológus-pszichoterapeuta. Mert a gyerekben ugyanez az érzés kavarog.A legkörültekintőbb felkészítés ellenére sem tudja a gyermeked, hogy a testvér születése milyen hátrányokkal jár. Fogalma sincs róla, hogy sokkal kevesebb időd, energiád, türelmed lesz rá. Akkor sem értené meg, ha elmondanád neki, mert nincs ilyen tapasztalata. Nem tudja, milyen az, ha osztozkodni kell a szülein, a játékain egy másik gyerekkel. A harmadik baba érkezése éppen emiatt jár jóval kevesebb érzelmi zűrrel a családban.

Hadd legyen dühös

Gyermeked, annak ellenére, hogy várta a testvérét, a születése után nem akarja őt, vissza akarja küldeni oda, ahonnan jött. Haragszik a kicsire, vagy éppenséggel rád. Nem fogad szót, dühös, hisztis vagy ennek ellenkezője, magába forduló, dacos lesz. Tudnod kell, hogy ösztönösen cselekszik, ösztönből vesz revansot a sérelméért. Azzal vág vissza, ami neked a legfájóbb. Ha gyakran aggódsz, hogy rosszul eszik, ne lepődj meg, ha “éhségsztrájkot” tart.Dr. Aranyos-Papp Csilla szerint a féltékenység kezelhető. A szülőktől, elsősorban az anyukától türelmet, következetességet, megértést igényel. “Meg kell engedni a gyereknek, hogy kiadja magából a dühét. Persze korlátok között. Nem bánthatja a babát, de elmondhatja, hogy mit érez, miért fáj neki az új helyzet.” Minél többet beszélgetsz vele, annál gyorsabban orvosolhatod a problémát. A gyerekben az érzelmi biztonság kialakul, ha van legalább egy felnőtt a környezetében, akihez bármikor bizalommal fordulhat. Az apuka sokat segíthet az átmeneti időszakban.

A jó kapcsolat titka

“Az is természetes, ha a már hosszabb ideje szobatiszta gyerek újra bepisil. Sokan visszalépnek a kistestvér születésekor a fejlődési szintjükhöz képest. A szülők könnyen alááshatják a jó kapcsolatot, és nevelhetnek gátlásos, önbizalom hiányos felnőttet a gyerekből, ha bűntudatot ébresztenek benne a viselkedése miatt. A megértő figyelem, a segítségnyújtás a lehető legjobb megoldás ilyenkor” – mondja Dr. Aranyos-Papp Csilla.A szakember szerint a kiegyensúlyozott és harmonikus testvérkapcsolat titka a gyerek viselkedésének az elfogadásában rejlik. Érdemes bevonni a babavárásba, a gondozási feladatokba, mert így később is fontosnak érezheti magát. A testvéri elfogadás önmagától alakul ki a gyerekben, ha nincsenek teljesíthetetlen elvárásaitok vele szemben, és nem kötelező neki azonnal szeretni.A szerző a Centrál Médiaakadémia hallgatója!Kapcsolódó cikkeink: