Kisgyerek

Érdekes és meglepő tények a testvérekről

Ugyan az már kiderült, hogy tudományosan nem megalapozott, hogy a születési sorrend meghatározza a személyiségünket, a testvérekkel kapcsolatban készült néhány érdekes kutatás.
2020. November 27.
Érdekes és meglepő tények a testvérekről (Fotó: Getty Images)

Több időt töltenek egymással, mint bárki mással

Egy tanulmány szerint mire a gyerekek, akiknek van testvérük, 11 évesek lettek, a szabadidejük nagyjából 33 százalékát töltötték velük. Ahogy idősebbek lesznek – és ezzel együtt a kötelezettségük is több lesz -, még mindig legalább heti 10 órát, a nagycsaládokban nagyjából heti 17 órát töltenek a testvéreikkel.

Jelentős hatással vannak egymásra

A testvérek egymás személyiségére, szemléletére, viselkedésére nagyon nagy hatással lehetnek, akár még jobban, mint amennyire szüleik hatnak rájuk. Néhány kutatás szerint a testvérekkel rendelkezők 80 százaléka élete legalább egyharmadát a testvérével vagy testvéreivel tölti, és a testvérek közötti kötelekét semmi sem tudja utánozni. Egyes kutatások szerint ez a depresszió kisebb kockázatával, nagyobb elégedettséggel és önértékeléssel járhat együtt.

A személyiségük nagyon különböző lehet

A testvérek sokkal inkább hasonlítanak egymásra kinézet és intelligencia terén, mint személyiségükben. Ez utóbbi meglehetősen eltérő lehet, annak ellenére, hogy ugyanazok a szüleik és a neveltetésük. Az nem ismert pontosan, ez miért van így, de lehetséges, hogy így próbálják megkülönböztetni magukat egymástól.

Az idősebb testvérek okosabbak lehetnek

Bár arról vita folyik, ennek mekkora ennek a jelentősége, lehet a testvérek között egy kis különbség. Számos elmélet létezik, mi lehet az oka, az egyik legmeggyőzőbb az, hogy azzal, hogy az idősebbek a kisebb testvéreket tanítják, megerősítik a saját fogalomértésüket. Illetve az is lehetséges, hogy az elsőszülötteknek van némi előnyük a kistestvér érkezéséig, amíg egyedüliként élvezhették a szüleik figyelmét.

A fiatalabbak extrovertáltabbak és kevésbé kockázatkerülők lehetnek

Ezt is érdemes fenntartással kezelni, de ha lehet hinni a kutatások legalább egy részének, a fiatalabb testvérek nyitottabbak, extrovertáltabbak és nagyobb mértékben kockázatvállalók. Egyes vélekedések szerint ennek a hátterében az állhat, hogy a legkisebbeknek ki kell állniuk, kockáztatniuk kell, hogy felkeltsék a figyelmet – főként a nagycsaládokban.

A kisebbeknek kevesebb lehet az allergiás problémája

A fiatalabb testvéreknél ritkábban alakulhat ki allergia és ekcéma, mint az idősebb testvéreiknél. Ennek az oka talán az lehet, hogy a családba érkezésükkor több mikrobával nézhetnek szembe a testvéreik miatt, ez pedig hozzájárulhat az erősebb immunrendszer kialakulásához.

A testvéreknek csupán a fele osztozik a gazdasági és oktatási sikerekben

Néhány kutatás szerint az olyan híres testvérpárok esete, mint a Williams nővérek vagy éppen a Bush testvérek, nem szokványos.

Könnyebben kezdeményezhetnek beszélgetést a másik nem képviselőivel

A vizsgálatok szerint azok a férfiak, akiknek lánytestvérük van, könnyebben tudnak beszélgetést kezdeményezni és fenntartani a másik nem képviselőivel. Az idősebb fiútestvérrel rendelkező nőknél ez hasonló – könnyebben folytattak beszélgetést számukra ismeretlen férfival és mosolyogtak. közelében.

Segíthetnek kordában tartani a súlyt

Egy tanulmány szerint minden testvér születésével 14 százalékkal csökkenhet az elhízás kockázata, legalábbis a lányok esetében. Ennek a hátterében lehet az, hogy a testvérek hajlamosak egymást fizikailag aktívan tartani.

Több testvér esetén kevésbé valószínű a későbbi válás

Egy tanulmány szerint minden egyes testvérrel 2 százalékkal csökken a későbbi válás esélye. A több testvér több tapasztalatot jelenthet abban, hogyan jövünk ki másokkal, és ez segíthet egy esetleges hullámvölgy esetén a házasságban.

A szülőknek gyakran lehet kedvence

Egy kutatás szerint az anyukák 65 százalékának és az apukák 70 százalékának van kedvenc gyermeke – általában az idősebb gyermek.Forrás: whattoexpect.com