Gyerek

Hogyan kezeljük a testvéri rivalizálást?

Ha több gyermeked van, akkor tudhatod, hogy nem mindig egyszerű fenntartani otthon a békét és a rendet. Lehet, hogy az egyik percben még békésen játszanak, de a következőben már veszekednek.
2020. Augusztus 04.
Hogyan kezeld a testvéri rivalizálást? (Fotó: Getty Images)

A Mayo Clinic ajánl néhány tippet, amit bevethetsz, ha a testvérek rivalizálnak egymással.

A testvérek versengése, rivalizálása gyakran a szülői szeretetért, figyelemért zajlik, és megnyilvánulhat gúnyolódásban, verekedésben, éretlen viselkedésben. Ha mérsékelten van jelen a testvérek között a rivalizálás, az egészséges jele annak, hogy minden gyermek képes kifejezésre juttatni igényeit, vágyait.

Számos dolog lehet hatással arra, mennyire jönnek ki jól egymással a testvérek, mint az életkor, a nem, a személyiség, a család mérete, stb. Az életkorban egymáshoz közelebbi testvérek többet veszekedhetnek, mint azok, akik között nagyobb a korkülönbség. Az azonos nemű gyermekeknek gyakran több a közös érdeklődése, de valószínűbb, hogy rivalizálnak egymással. A középső gyermek a figyelemért versenghet. Válás után a gyerekek hajlamosabbak annak a szülőnek a figyelméért versengeni, akivel élnek.

Mit tehetsz azért, hogy jobb legyen a testvérek közti kapcsolat?

  • Tartsd tiszteletben minden gyermek egyedi igényeit. Nem mindig jó módszer egységesen kezelni a gyermekeket, érdemes inkább az egyedi igényekre odafigyelni. Például ugyanolyan ajándékok helyett jobb figyelembe venni a személyes érdeklődést.
  • Kerüld az összehasonlítást. A gyerekek képességeinek összemérése egymáséval rosszul eshet nekik, és elbizonytalaníthatja őket. Ha megdicséred valamelyik gyermeket, csak az ő teljesítményét, tevékenységét dicsérd meg, ne hasonlítsd össze azzal, a testvére hogyan teszi ugyanazt.
  • Hozz néhány alapszabályt. Győződj meg róla, hogy gyermekeid tudják, szülőként mit tartasz elfogadhatónak és elfogadhatatlannak az egymás közti interakció során, illetve hogy milyen következményei lehetnek a rossz magatartásnak.
  • Ne vegyél részt a vitáikban. Bátorítsd inkább arra a gyermekeidet, hogy rendezzék egymás közt a nézeteltéréseiket. A fiatalabb gyerekeknek segíthetsz kitalálni a megoldást, de attól jobb tartózkodni, hogy valaki oldalára állj.
  • Gondolkodj előre a problémamegoldással. Ha tudod, mi okozhat nézeteltérést a gyermekeid között, amit ők nem tudnak egyedül kezelni, segíts nekik megoldást találni. Például ha a kisebb gyermekednek problémát okoz, ha osztozni kell a játékokon, ösztönözheted őket olyan játékra, amelyben mindenki saját játékokkal vesz részt, vagy például olyan közös tevékenységekre, mint a bújócskázás, fogócskázás. A közös játékok használatára pedig akár ütemtervet is készíthettek, hogy ki, mikor használja az adott dolgot.
  • Hallgasd meg őket. Ha felgyűlt a gyerekekben a frusztráció egymással szemben, engedd nekik, hogy kibeszéljék ezeket magukból, és a beszélgetés során ismerd el az érzéseiket. Ha vannak testvéreid, a saját konfliktusaitokról is megoszthatod a történeteket. Érdemes közös beszélgetéseket is szervezni, például a közös étkezés jó terep lehet erre, ahol a testvérek rendszeresen megbeszélhetik a konfliktusaikat.
  • Ismerd el, ha jól viselkednek. Ha látod, hogy szépen eljátszanak egymással, vagy csapatként együttműködnek, dicsérd meg ezért őket.
  • Tölts időt velük külön is. Tölts időt külön minden egyes gyermekeddel, csináljatok olyan dolgokat együtt, amelyek tükrözik az érdeklődésüket. Emlékeztesd őket, hogy ott vagy nekik, és veled bármit megbeszélhetnek.

Forrás: mayoclinic.org