Gyerek

Stratégiák a testvérek közti feszültség csökkentésére

A következő stratégiák segíthetnek megbirkózni a feszültséggel.
2020. Május 04.
Stratégiák a testvérek közti feszültség csökkentésére (Fotó: Getty Images)

Közös “jóság” üveg

Ehhez a gyakorlathoz egy befőttes üvegre van szükség, és arra, hogy kitűzzetek néhány célt arra vonatkozóan, milyen kedvességeket várhatnak el egymástól a testvérek. Ilyen lehet a segítségnyújtás, a kedves szavak, a játékok megosztása, és hasonlók. Ezen kívül tűzzetek ki 1-1 jutalmat minden testvérnek: dupla desszert, pizzarendelés vacsorára, választott családi program (otthon), és hasonlók.

A dolog úgy működik, hogy ha egy testvér valamilyen kedvességet tapasztal egy másik testvérétől, azt felírja egy cetlire, vagy felíratja veled, és az bekerül az üvegbe. Csak egymás jó cselekedeteit lehet jelezni, a sajátjukat nem. Ha megtelik az üveg, akkor pedig minden gyermek megkapja a választott jutalmat. Ha veszekedni kezdenek egymással, emlékeztetni tudok őket arra, hogy inkább legyenek kedvesek egymással, és küzdjenek együtt a célért.

Használjatok időzítőt, ha osztozkodásról van szó

A gyerekek mindig ugyanazzal akarnak játszani, egy időben? Ahelyett, hogy ezen bosszankodnál, gondolj rá úgy, mint egy remek eszköz, amiből tanulhatnak. Magyarázd el nekik, hogy a közös tárgyakat, játékokat mindenki használhatja, ezért legyenek kedvesen egymással, és felváltva játsszanak ezekkel. Ezután állíts be időzítőt, hogy mindenki ugyanannyi ideig játszhasson egy játékkal. A legjobb a vizuális időzítés, például egy homokóra.

Mutasd be a helyes önérvényesítést

Amikor a gyerekek veszekednek, a szülő gyakran közbeavatkozik, hogy megoldja a vitát. Ez a veszekedésnek ugyan véget vethet, de nem tanítja meg a gyerekeknek, hogyan kezeljék a problémát – ami ha legközelebb felmerül, valószínűleg ismét vitához vezet majd.

Ehelyett mutasd meg nekik, hogy működik a helyes önérvényesítés, a magával-megbeszélés módszere által.  Például ha a gyermeked arra panaszkodik, hogy használni akarja azokat a filceket, amiket a testvére is, de ő nem adja oda neki, akkor mutasd be neki, hogy lehet megoldani ezt a dolgot, és mondd azt: ha szükségem lenne egy filctollra, azt mondanám, nekem sajnos nincs piros filcem, neked esetleg van?. Így láthatja, hogy érdemes megvitatnia magával a problémát, hiszen így jöhet rá a megoldásra.

Ha azt mondanád neki, hogy ha a filcet szeretnéd, kérd el tőle, ahhoz vezetne, hogy elkezdené megmagyarázni, hogy tudja, hogy a testvére nem adná neki oda, mert soha nem osztja meg vele. Így a végén könnyebben lenne vitás a helyzet, és bele kellene avatkoznod.

Mindennapi fizikai aktivitás

Ahhoz, hogy a feszültséget minél alacsonyabb szinten tarthassátok, gondoskodj arról, hogy a gyerekeknek minden nap legyen része fizikai aktivitásban. Ez ugyanis enyhíti a szorongást, és közben javítja a hangulatot.

Fontos, hogy legyen ütemterv

A gyerekeknek a legjobb, ha van egy időbeosztás, amit követni kell a hétköznapok során. Ebben benne van a reggeli készülődés, az étkezések, az óvoda/az iskola ideje, a pihenőidők, a játékidők, a lefekvéshez való készülődés és a lefekvés ideje is. Ez a rutin segít abban is, hogy egészségesebbnek érezzék magukat fizikailag.

Saját terek

Néha a legnagyobb erőfeszítések ellenére is előfordul, hogy a gyerekek elfáradnak egymástól. Adj a gyerekeidnek saját teret, amikor arra van szükségük. Egy kis kreativitással ezt még kisebb lakásokban is meg lehet oldani – ha a gyerekeknek például közös szobája van, akkor jelöljetek ki egy sarkot, amit akkor használhatnak, ha nyugalomra van szükségük. De akár egy másik helyiségben is kaphatnak ilyet, hogy minél jobban eltávolodhassanak arra az időre. A lényeg, hogy a gyermek bármikor használhassa, ha arra van szüksége.

Ha a gyerekek elkezdenek vitázni egymással, emlékeztesd őket, hogy létezik a nyugi-sarok, ahova el tudnak vonulni. Ne feledd, hogy ez pozitív tér, nem pedig sarokba állítod őket, ezért óvatosan kérdezd meg, hogy nem szeretnének-e egy kis külön időt eltölteni.

Saját idő a szülőkkel

Tedd lehetővé a gyerekeknek, hogy egyénileg tudjanak időt tölteni veled vagy a pároddal, ahol nem vesznek részt a testvérek, szigorúan egy kettesben töltött programról van szó. Ilyenkor a többi csemete végezhet egy általa kedvelt időtöltést.

Forrás: mother.ly