Gyerek

Veszekednek a szülők? Talán a gyereket is verni fogják!

Egy kutatásból az derül ki, hogy az olyan háztartásokban nevelkedő gyermekek, ahol egyik vagy mindkét szülő agresszívan, illetve erőszakosan viselkedik házastársával, nagyobb valószínűséggel részesülnek testi fenyítésben.
2010. Szeptember 01.

A tanulmány kimutatta, hogy a háromévesek 65 százalékát náspángolták el legalább egyszer egy hónap alatt, és azokban a családokban, ahol a szülők egymással szemben erőszakosak vagy agresszívak, minden második háztartásban alkalmaznak testi fenyítést a gyerekekkel szemben.

Catherine Taylor, a Tulane Orvostudományi Egyetem kutatója elmondta, hogy a Pediatrics szakfolyóiratban közzétett tanulmány célja a gyakori családon belüli erőszak és agresszió mintáinak alaposabb megismerése a szülők között, valamint a hároméves gyerekekkel szemben foganatosított testi fenyítés feltérképezése volt.

Ezt ne tedd a gyermekeddel!”Azok a gyerekek kaptak a legnagyobb valószínűséggel verést, akiknek szülei egymással szemben agresszívak és erőszakosak” – foglalta össze Taylor. Taylor rámutatott, hogy a szülői agresszivitással és erőszakkal, valamint a testi fenyítéssel kapcsolatban készített más tanulmányoktól eltérően ez a tanulmány a sokak által kisebb jelentőségűnek tartott agresszív viselkedéseket vizsgálta a szülők között, a súlyos családon belüli erőszak helyett.

A vizsgálat az olyan gyakori pszichológiai agressziókra tért ki, mint például a barátokkal való találkozás tiltása, a pénz visszatartása, vagy a partner kritizálása és inzultálása.

Lori Evans, a New York-i NYU Langone Medical Center kutatója szerint nem meglepő, hogy ha valaki erőszakos a partnerével, vagy a partnere erőszakos vele szemben, nagyobb eséllyel üti meg a gyermekét. Az viszont nagyon is meglepő, hogy valami, ami köztudottan nem hatékony a gyermeknevelésben, még mindig ilyen elfogadott és gyakori.

Evans szerint igaz a régi párhuzam, mely szerint az autóvezetéshez jogosítványt kell szereznünk, ugyanakkor nem kell kurzust végezni ahhoz, hogy valaki szülő lehessen. A megelőzést kellene a középpontba helyezni, és meg kellene tanítani a szülőket arra, hogyan birkózhatnak meg a stresszel, és milyen alternatív megoldásokat alkalmazhatnak a nevelésben.

Videó: HáziPatika.com

Forrás: Medipress