Teherbeesés

9 dolog, amit a 2. gyerek előtt jó, ha tudsz

Íme néhány dolog, amire jobb, ha felkészülsz, mielőtt megszületne a 2-es számú trónörökös.
2017. Május 25.

Jobb, ha tisztában vagy néhány dologgal, még mielőtt megérkezne a második gyerek

1. Előfordulhat, hogy a második gyereked mindenben az ellentéte lesz az elsőnek

Ha azt hitted, hogy ugyanazokkal a módszerekkel boldogulsz majd most is, mint az első gyerekednél, nagyon meg fogsz lepődni. Lehet, hogy az evésben, lehet, hogy az alvási szokásaiban, de több mint valószínű, hogy valamilyen területen nagyon más lesz a második babád. A legtöbb két- vagy többgyerekes anyának ez a tapasztalata, úgyhogy próbáld elfelejteni, hogy mit hogyan csináltál az elsővel, lélegezz mélyeket és teljes mértékben hangolódj rá az új kis jövevényre!

2. És ketteske máshogy is fog viszonyulni hozzád

Lehet, hogy már pár éve anya vagy, de hidd el, a második gyerekkel egy egészen más formáját fogod megismerni az anyaságnak. Mivel személyiségükben két teljesen eltérő kis emberről van szó, teljesen máshogy lesz szükségük rád és ez az idővel sem fog változni. Emiatt kicsit máshogy is kell viselkedj mindkettővel, de ettől függetlenül biztos lehetsz benne, hogy tökéletes anyukájuk vagy úgy, ahogy vagy.

3. Krónikus alváshiányban fogsz szenvedni (egy ideig)

Nem akarunk rád ijeszteni, de nagy rá az esély, hogy ismét meg kell, hogy küzdj az alváshiánnyal. Oké, az is lehet, hogy egyike vagy azoknak a mázlista anyukáknak, akiknek az első pillanattól fogva édesdeden végig alussza az éjszakát a gyerekük – és meg is érdemled, ha így alakul. A valóságban azonban sajnos az édesanyák többségének nem adatik meg ez a kiváltság. Emellett pedig a nagyobb tesót is el kell látnod, úgyhogy egy darabig bizony nagyon fáradt leszel. Nyugodtan próbálgasd végig a gyereken az altatási technikákat és egyéb szuper trükköket, te pedig aludj, amikor csak teheted! Ezt a kezdeti időszakot át kell vészelni.

4. A nagy tesó igazi nagyfiúnak/nagylánynak fog tűnni (és igazán szuper jófejnek)

Hirtelen a nagyobbik gyereked (aki valójában még mindig kicsi), sokkal idősebbnek fog tűnni a koránál. De mégis mikor lett ekkora és ilyen ügyes? Gyakorlatilag azt fogod észrevenni, hogy tökéletesen képes gondoskodni saját magáról és a kisöccséről/kishúgáról is. Ok, róla lehet, hogy nem egészen, de biztos, hogy sokkal önállóbbnak fogod látni, mint amíg csak egyedül volt. Pelenkázás közben elszalad neked a nedves törlőkendőért. Egyedül pisil a bilibe, és simán elfoglalja magát, amíg te próbálod minden igényét kielégíteni a megállíthatatlanul üvöltő újszülöttnek. Hiába, a nagy tesó egy igazi szuper jófej gyerek.

5. Ugyanakkor ketteskének az igényei is megnőnek egy kicsit

Nos, igen. Ez az érem másik oldala. Ha a második számú gyermeked sokkal háklisabb és anyásabb (ez elég gyakori eset egyébként), valószínű, hogy a nagy tesónak is hirtelen számtalan kívánsága lesz amellett, hogy ő is téged akar majd a nap minden egyes percében. Ráadásul az ő igényei sokkal színesebbnek fognak tűnni, hiszen jóval több érzelmet képes kifejezni és a tudomásodra juttatni. Szerencsére, amíg a kicsit szoptatod, a nagy is melléd bújhat, és ő lehet a legjobb segítőd, akit dicsérj is meg minél gyakrabban, hiszen tényleg egy igazi kis hős!

6. Szükséged lesz némi extra segítségre

Szükséged lesz segítségre. Pont. A legfontosabb pedig, hogy ne félj segítséget is kérni! A párodtól, az anyukádtól, a barátnődtől, a szomszédtól, a babysittertől. Bátran kérd meg őket, hogy segítsenek ki, akkor is, ha nehezedre esik! A legtöbb anyuka azt gondolja, hogy mindent egyedül kell megoldania, de ez nem igaz. Ha szükséged van egy óra alvásra, valakire, aki beindítja a mosást, vagy aki megiszik veled egy kávét, ne légy rest tárcsázni!

7. És szükséged lesz némi extra türelemre is

Az egyik legfontosabb tulajdonság, amire egy anyának szüksége van. Amikor a két gyereked szinkronban üvölt és azt gondolod, hogy kész, nem bírod tovább, akkor is állj meg egy pillanatra, lélegezz mélyeket, és tudd, hogy mélyen legbelül még mindig van egy icipicike kis béke és türelem, amit előhívhatsz magadból. Gyakorold a türelmet, újra és újra, és meglátod, idővel egyre könnyebb lesz a zen állapotát előhívni.

8. Teljesen elolvadsz, amikor azt látod, hogy a gyerekeid mennyire szeretik egymást

Minden kibírhatatlan kétgyerekes káoszos pillanatért kárpótol majd, amikor azt látod, hogy a két gyereked mennyire szereti egymást. És ezt – mikor épp nem bunyóznak – nyíltan ki is fejezik: ölelgetik, puszilgatják egymást, te pedig a könnyekig hatódsz majd ezekben a boldogságtól túlfűtött pillanatokban.

9. Szuperjól csinálod!

Már most fantasztikus anyukája vagy az első gyerekednek. A második gyereked pedig iszonyú szerencsés, hogy ő is téged kap édesanyjának. Másodszorra is anyuka lehetsz, ami ugyanolyan nehéz, ám csodálatos tapasztalás lesz, mint elsőre volt. Maradj erős, és tudd, hogy szuper vagy és képes leszel végigcsinálni!Kapcsolódó cikkek: