Kisgyerek

17 dolog, amit tegyél meg, mielőtt megszületik a második baba

A fiam születése előtt csináltam egy hatalmas listát arról, mit kell még megtennem, mielőtt megszületik.
2016. Július 15.

Ez rengeteget segített nekem abban, hogy felkészüljek az érkezésére, és megnyugtatott a tudat: minden rendben lesz, mire megérkezik – kezdi Chelsea Johnson blogger anyuka.

Mielőtt a második gyermekem, a kislányom megszületett volna, újabb listát készítettem, mert egy második gyerekkel más dolgokra van szükség. Úgy gondolom, ez a lista nagy segítség volt nekem abban az átmeneti időben, amikor egy gyerekes anyukából két gyerekes anyukává váltam. Íme a 17 pontból álló listám, minden második gyermekét váró anyukának szeretettel ajánlom.

1. Gondoskodj bébiszitterről, aki a nagyra vigyáz majd.

Amikor eljön az idő, hogy kórházba indulj, valahová tenned kell a nagyobbikat, mindegy, hogy az éjszaka közepéről vagy a nap bármely másik szakáról van szó. De az is jó megoldás, ha valamelyikőtök szüleit, vagy valamelyik barátotokat vagy jó szomszédotokat kéritek meg, hogy vigyázzon a nagyra addig, amíg te a kórházban lábadozol. Amikor született a kislányunk, a kezünkben volt a lista néhány barátunk elérhetőségével, akikről tudtuk, hogy bármikor hajlandóak a nagy fiunkra vigyázni.

2. Mosd ki azokat a dolgokat, amiket már régóta tárolsz.

Az első gyermekünk fiú, a második lány, de sok semleges színű babaholmink volt: fehér bodyk, semleges színű büfiztető pelenkák, takarók és néhány nagyobb dolog is, amit ki kellett tisztíttatni (pl. autósülés, mózeskosár). Győződj meg arról, hogy minden tiszta és friss az új kicsi számára.

A lista segít felkészülni az új baba érkezésére

3. Vegyél elő mindent a tárolókból, amire szükséged van.

Számos olyan dolog lehet, amit a nagyobbik gyermeked 9 hónapos kora környékén elpakoltál (pl. járóka). Ezeket is szereld össze, hogy kész legyenek, mire használni kell őket.

4. Szabadulj meg a foltos dolgoktól.

Vannak olyan foltok, amiket akárhogy mosol, nem jönnek ki a fehér újszülött ruhákból. Amik nagyon rosszak, azokat egyszerűen dobd ki. Ugye nem akarod, hogy az újszülött a nagy elhasznált, foltos ruháit hordja?

5. Rakj rendet a pelenkázótáskában.

Egy 18 hóssal a pelenkázótáska kész káosz. Valahányszor elmegyünk otthonról, meg kell bizonyosodnom arról, hogy van-e nálam rágcsálnivaló a táskában. Ezt azt jelenti, valahányszor elmegyünk otthonról, a pelenkázótáska tele lesz morzsával, csomagolópapírral és más szemétdarabokkal. Szóval ha mostanában nem nézted át a pelenkázótáskád tartalmát, azt javaslom, tedd meg most! Ez jó alkalom arra, hogy feltöltsd a táskát újszülött dolgokkal: újszülött pelenkával, cumival, stb. Ha nem is lesz még rájuk szükséged néhány hétig, legalább ott lesznek, ha eljön az idő.

6. Regisztrálj azokra az oldalakra, amikre később szükséged lesz.

A legtöbb dolgot valószínűleg megtalálod az otthonodban, de előfordulhat, hogy valamit be kell szerezned. Nézegesd a babaoldalakat, biztos meglesz a megfelelő, ahonnan ha úgy adódik, kölcsönözni, vásárolni tudsz, ha regisztrálsz, akkor kedvezményeket is kapsz.

7. Pakolj össze a nagyobbiknak is.

Ha a nagyobbik gyermeked máshol lesz, amíg te a kórházban vagy szülés után, pakolj össze neki egy táskát. Rakj bele több váltás ruhát, pizsamát, pelenkát, törlőkendőt, rágcsálnivalót, saját poharat. Így nem kell aggódnod miatta. Ha elég nagy már hozzá az első gyermeked, még élvezni is fogja, hogy neked, a babának, és neki is van egy külön táskája a nagy alkalom miatt.

8. Csináljatok valami különlegeset együtt.

Ez lehet egy olyan könyv elolvasása is, ami a nagyobb testvérré válásról szól, de a mi esetünkben például ez egy állatparki kiruccanás volt. A nagyfiam még csak 18 hónapos, nem igazán érti, mit jelent az, hogy ő lesz a nagy testvér, szóval szórakoztatóbb volt elmenni vele egy extra helyre.

9. Bizonyosodj meg arról, hogy minden működik.

Cseréld, majd dobd ki a rossz elemeket. Mi szerencsére gyorsan felfedeztük, hogy a bébiőr nem működik, így még időben megjavíttattuk azt. Vettünk bele néhány plusz elemet is, hogy ne akkor keljen a boltba rohanni, ha néhány hónap múlva hirtelen felmondják a szolgálatot.

10. Ellenőrizd a biztosításodat.

Nem biztos, hogy minden úgy van még, ahogy akkor volt, amikor az első gyermeked született. Nézd meg azt is, mi az, ami ingyenes, és mi az, amiért fizetni kell gyermeked születésekor.

11. Készíts egy napirendet a nagyobbiknak.

Természetesen nem tud majd mindent követni a bébiszitter vagy az, aki vigyáz rá, de jó, ha látja, nagyjából hogy szokott alakulni a gyermeked napja. A napirendi listád foglalja magába az ébredés és az evés, a napközbeni alvás és az esti lefekvés idejét. Nem baj, ha nem zajlik minden olyan tökéletesen, mint akkor, amikor te is ott vagy.

12. Minden hasznos dolgot írj össze a bébiszitternek.

Ha valamilyen ételallergiája van a gyermeknek, mindenképp írd le. De legyen ott a papíron a te telefonszámod és a férjedé is. Így nyugodt lehetsz, hogy értesít, ha bármi baj történne. Ha mindent előre leírsz, akkor nem kell azon izgulnod, mit felejtesz el közölni vele akkor, amikor elviszed hozzá a gyereket.

13. Keress egy testvérkocsit.

Ha nem olyan nagy a korkülönbség a gyerekek között, egy testvérbabakocsi nagyon hasznos lesz számotokra. Nézz szét a neten, többféle kocsi közül választhatsz, de lehet, hogy elég egy testvérfellépő is.

14. Ellenőrizd az autósülés címkéjén a dátumot.

Az autós ülések szavatossági ideje is lejár. Ha a második babádnál is az első gyerek ülését akarod használni, feltétlenül nézd meg, mi van az ülés hátulján. A legtöbb autósülés 6 év után lejár.

15. Rendezz pelenka bulit.

Rengeteg kislány ruhát és babafelszerelést adományoztak nekünk a barátaink, de nagyon sok dolgot felhasználtunk abból is, ami a fiunkról maradt meg. Az egyetlen dolog, amire szükségünk volt, az a pelenka, ezért a barátaim úgy döntöttek, azt kapunk tőlük.

16. Spájzolj be a lényeges dolgokból.

Gondolok itt a vécépapírra, samponra, balzsamra, fogkrémre, dezodorra – azokra a dolgokra, amiket mindennap használsz. Nyilván az élelmiszerekből és a romlandó, termékekből nem lehet előre vásárolni, de a háztartási és a személyes használati tárgyakból előre feltankolhatsz, hogy ne később kelljen a boltba rohangálnod.

17. Főzd ki a cumikat és cumisüvegeket.

Érdekes módon a kisfiam 18 hónapja alatt mindössze egy cumit hagytunk el, így abból bőven akadt otthon, csakúgy, mint a cumisüvegekből. Forrald fel őket egy vízzel teli tiszta edényben, hagyd őket megszáradni és kész is vagy. Egyszerű és nagyszerű, és nem is kell új cumikat venned. Persze ha akarsz valami lányos díszítésű cumit, akkor vegyél pár újat.

Remélem, nektek is segített a listám. Most még biztos aggódsz, hogy fogsz boldogulni két gyerekkel, de ne félj, hamar belejössz, és a kicsit ugyanúgy fogod szeretni, mint a nagyot. Sok szerencsét!

A cikk forrása itt látható.

Ezek is érdekelhetnek második baba témában: