Baba

Az ízületek ropogtatása – Kell-e aggódni?

Ha valaha is hallottál egy nagy roppanást, ahogy mondjuk lehajoltál valamiért, most megnyugodhatsz. Normális az ízületek számára a ropogás, nem valamilyen baj előjele.
2017. Február 07.

“Ezeket a hangokat számos dolog előidézheti, többek között a lágyszövetek (ínak, szalagok) egymáshoz dörzsölődése, egymáson vagy a csontokon való elpattanása” – magyarázta Dr. Aman Dhawan, aki ortopéd orvos a Penn State Health’s Milton Hershey Medical Center intézményben. “Az ízületeink mozgékonyak, így sok dolog csúszkálhat vagy gördülhet el egymáson. Amikor mozognak, sok minden keresztezheti egymás útját.”

Az ízületek ropogtatása – Kell-e aggódni?

“A hangot emellett az ízületi folyadékban lévő nitrogén buborékok is adhatják, mely nedvesen tartja az ízületi felszíneket és tápanyagot is szolgáltat a porc számára” – nyilatkozta Dhawan.

Dr. Robert Gallo szerint, aki szintén ortopéd orvos a Hershey Medical Center intézményben, az egyetlen eset, amikor aggódnunk kell az ízületek által kiadott hangok miatt az az, amikor a hang duzzanattal vagy fájdalommal jár együtt, korábbi kutatások nem találtak kapcsolatot a kattogó és a gyulladt ízületek között. Emellett az előbb említett ortopéd orvosok szerint az ujjak ropogtatása miatt nem lesznek azok duzzadtak vagy gyulladtak.

“Az ízületek kattogása nem igazi indikátora az egészségnek vagy annak hiányának” – magyarázta Dhawan. “Irritáló lehet a környezet számára, de ez minden. Nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen károsodást okozna.”

Néhány ember szerint a kondroitin és a glükózamin kiegészítők illetve injekciók segítik a felszínek nedvesen tartását. Azonban csak kevés tanulmány bizonyítja ezek hatékonyságát. Az ízületek a nyújtó és erősítő gyakorlatokból, úszásból és kerékpározásból profitálnak leginkább, továbbá fontos a megfelelő testtömeg és a füstmentes életmód fenntartása.

“Rengeteg tanulmány támasztja alá a súlyvesztés ízületekre gyakorolt jótékony hatását, hiszen a felesleges kilók fájdalmat idézhetnek elő az alsó végtagokban. Az ízületek cipelik a testünk súlyát, így minél kevesebb terhet rakunk rájuk, annál tovább maradnak egészségesek” – magyarázta Dhawan.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress