Baba

TikTok videó mutatja, hogyan altatják kint a babákat Dániában – bármikor az évben

Dániában és más skandináv országokban bevett gyakorlat, hogy a babák kint szundítanak a babakocsiban – például aközben, amíg anyukájuk iszik egy kávét bent egy kávézóban, és onnan figyeli a gyermekét.
2022. Október 03.
baba kint alszik
Jobban alszanak a babák a szabadban?

Egy @annieineventyrland nevű TikToker közzétett egy – azóta nagyon felkapottá vált – videót, amiben elmagyarázza azt a szokást, hogy hogyan hagyják kint aludni a babákat a babakocsiban, akár esőben, akár napsütésben, számolt be róla a Mother.ly. „Az a dán gyakorlat, hogy a baba kint a babakocsiban aludjon, nem csak kulturális norma, de még a szülésznők és a nővérek is ajánlják” – mondja videójában a TikToker. „A friss levegőről azt mondják, hogy egészségesen tartja a babákat, és segíti a jobb alvást” – tette hozzá –, és a babakocsiban való szundizásra bármilyen időjárás esetén sor kerül.

Videójában nagyon sok képet látunk a különböző időjárási körülmények között a szabadban álló babakocsikról. A négygyermekes dán anyuka elmagyarázza, hogy a babák megfelelően fel vannak öltöztetve, és még egy pehelypaplanba is bele vannak bugyolálva, ami segíti a testhőmérsékletük szabályozását. A videó alapján pedig szinte minden babakocsinak van valamilyen lehajtható ponyvája.

Az anyuka azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a babák azonban soha nincsenek túl messze a szüleik figyelő tekintetétől, vannak, akik babafigyelőt is tesznek a kocsiba, illetve ez annyira általános gyakorlat, hogy egy adott helyen és időben több babakocsi is parkol egymás közelében.

A videóban arról is beszél a TikToker, hogy: „Az itteni babákat azért nem rabolják el, mert senki nem akarja valaki más gyerekének a felelősségét, különösen úgy, hogy az egészségügyi rendszerünk mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen mindenkinek, aki babát szeretne, hogy lehessen babája.”

A baba biztonságban hagyását és a babakocsiban altatását nem csak akkor gyakorolják a szülők, amikor elmennek valahova, hanem akkor is, amikor otthon vannak.

Egy norvég édesanya, Melissa Frost is írt erről a gyakorlatról a Medium számára készült cikkben. A Boldogság Jelentés (World Happiness Report) szerint a skandináv országok folyamatosan a legboldogabbak közé tartoznak, a polgáraik nagyobb autonómiát élveznek, és nagyobb az egymás iránti bizalom is. Ezekben az országokban általában alacsony a bűnözési ráta – mutat rá a cikkben Frost. Talán ezért nem tartanak attól, hogy a babakocsiban hagyják kint aludni a babákat.

Természetesen azért például hóvihar vagy más, nem megfelelő időjárás esetén nem hagyják kint a babákat – az egészségügyi szakemberek adnak tanácsokat adnak arra vonatkozóan, mikor nem elég biztonságos az időjárás ahhoz, hogy kint aludjanak.

Forrás: mother.ly

A nyitókép illusztráció. Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu