Baba

Babanapló – a mamának is jó

A babanapló nem mai találmány, de az internet révén ismét divatba jött. Egyre többen vezetnek ilyet, és mód van erre a babaszoba.hu oldalain is, a Babanaplók menüpont alatt. Lássuk, ez miért jó a babának és mamának!

Csecsemőnaplók a múltban

A tizenkilencedik században megnőtt az ember önmaga irányában tanúsított érdeklődése, ekkor jöttek divatba a csecsemőnaplók is. A csecsemőnaplók, a mai babanaplók elődjének tekinthetők, hisz a kisded életének meghatározó vagy érdekes mozzanatait rögzítették. Az egyik legismertebb, és mai napig is olvasott, korabeli csecsemőnapló Darwintól származik, aki legidősebb fiáról vezetett feljegyzéseket. Rajta kívül azonban sokan mások is éltek e módszerrel, de a csecsemőnaplók tudományos hasznát azóta megkérdőjelezték, hisz még egy tudós sem lehet olyan pártatlan és objektív, hogy saját gyermekének jellemzésekor félretegye gyermeke iránt érzett szeretetét, és az ebből fakadó elfogultságát.

Babanaplók napjainkban

Babanapló - a mamának is jó

A babanaplók készítése manapság nem a tudományos megismerést szolgálja, hanem a védőnők számára a kisgyermek fejlődésének rögzítését, a szülők számára pedig – a nem hivatalos babanaplók – a kisgyermekükkel töltött időszak megörökítését. Ez a szülőknek és gyermekeiknek egyaránt fontos lehet. Egy babanaplóban minden megörökíthető, amit csak fontosnak érzünk. Az első lépések öröme, az első szavak, születésnapok és kirándulások, ennek tárháza kimeríthetetlen. És pont emiatt, a később már nem is oly apróság számára remek ajándék lehet, ha megmutatjuk milyen is volt ő, kicsi korában. Az ember ugyanis a hároméves kora előtti emlékeit nehezen vagy egyáltalán nem tudja felidézni. Bár hatással van egész későbbi életére ez az időszak, egyes konkrét epizódokra nehéz ebből az időből akaratlagosan visszaemlékezni. Emiatt a babanapló bejegyzései az újdonság erejével hathatnak arra is, akiről szól, nem kis meglepetést és örömet okozva.

A szülőnek is hasznos

A babanapló remek ajándék lehet, de nem csak ezért jó. Mai, rohanó világunkban, melyben a gyakran a munka az elsődleges érték, az anyaság, az anyai szerep kevés megbecsülést kap. A tévében, a filmekben a siker mindig látványos, emiatt nehéz is lenne bemutatni azt az örömöt, amit az évekig-évtizedekig tartó nevelés adhat. Ilyen külső megerősítések hiányában azonban könnyen azt érezhetik a szülők, hogy amit tesznek az kevésbé értékes, mint a szakmai siker. Valójában azonban mindkettő egyformán fontos, nem csupán az egyén, de a nagyobb közösség számára is. Szükség van arra, hogy szülői szerepet magunkban megerősíthessük és a helyére tehessük, aminek remek eszköze lehet a babanapló vezetése. Ha a szülő leírja mindazt az örömöt, amit gyermeke okoz számára, és mindazt a csodát, amit egy egyfolytában változó és érő csemete ad, akkor világossá válik majd számára, hogy az életnek ez a területe is ugyanolyan értékes számára, mint a munka világában elért sikerek. S ehhez elég csak felcsapnunk a gyermekünkről vezetett naplónkat, hogy láthassuk.

Babanapló – az összekötő kapocs

A babanapló vezetése tehát több szempontból is érdekes, hisz összekapcsolja a múltat a jelennel, a szülőket gyermekükkel és a családot a tágabb közösséggel, megerősíti identitásunkat és pozitív visszajelzésekkel szolgálhat. Megéri tehát vezetni.

Forrás: HáziPatika.com