Baba

Bájos lánynevek, amiknek a jelentése is kedves

Ha még a névválasztás előtt álltok, vessetek egy pillantást erre a listára is, amiben bájos hangzású lányneveket válogattunk, aranyos és kedves jelentéssel.
2022. Február 19.
Bájos lánynevek, amiknek a jelentése is kedves (Fotó: Getty Images)

Agáta

Eredete: görög

Rövid jelentése: jó, nemes, bátor, kegyes, szerencsés, boldog

Hosszabb jellemzése: Megjelenni a külvilág előtt – ez lesz sorsának alapja. Feladata megtalálni érzelmi életének és vágyainak egyensúlyát. Ebben fontos szerep jut a nőiességének. Számára fontos lesz a “csillogjon és szerepelhessen”, hogy feltűnjön a környezetének. Tehetsége a kreativitás, ötletesség, amivel képes újat nyújtani az élet bármely területén.

Névnap(ok): január 11., február 5.

Amanda

Eredete: latin

Rövid jelentése: szeretetreméltó

Hosszabb jellemzése: Sorsa alakulását gazdagsága és elismertsége befolyásolhatja. Szereti az élet napos oldalát élvezni, némi sznobság jellemző lehet rá. Számára csak az elfogadható, ha ezt békében és nyugalomban teheti. Fontos neki, hogy elfogadják, szeressék. Ebben a nőiessége lehet segítségére. Keresi a lehetőségeket a külvilágban való megjelenésre a művészet vagy a nyilvánosság előtti szereplés révén. Fontos számára a szépség és a harmónia.

Névnap(ok): február 6., október 26.

Angelika

Eredete: latin

Rövid jelentése: angyalhoz hasonló

Hosszabb jellemzése: Rendkívül fontos lesz számára a szeretet, a megbecsülés. Az első helyen az érzelmek, a szerelem és a szenvedély áll. Szeretne megfelelni, ezért minden kapcsolatában törekszik a harmónia elérésére. Sorsfeladata mindenképpen a biztonság és állandóság megteremtése. 

Névnap(ok): január 27.

Anika

Eredete: magyar

Rövid jelentése: kegyelem, Isten kegyelme, kellem, báj, kecsesség

Hosszabb jellemzése: Feladata, hogy szerepeljen és csillogjon a világban. A kapcsolatain keresztül válhat sikeressé. Olyan tevékenységre van szüksége, amelyben felnéznek rá. Harmonikus kapcsolatokra törekszik, ezért fontos számára, hogy elfogadják, hogy szeressék. Csak akkor érzi, hogy vagyok valaki, ha érzi a felé áramló figyelmet. Csak akkor lehet boldog, ha nem kell ütköznie és vitatkoznia. Jó a kapcsolatteremtő és kommunikációs képessége, ezért jó színész. Célja a szépség megélése, ezért érdemes olyan hivatás felé irányítani, amelyben a szépséget és a divatot képviseli. Tehetsége van a művészetek terén.

Névnap(ok): július 26.

Ariadné

Eredete: görög

Rövid jelentése: tiszteletre méltó, szent; bájos, szépséges

Hosszabb jellemzése: Szeretetet adni és kapni – ez életének a kulcsa. Feladata, hogy lényével meleg otthont teremtsen. Bármit és bárkit képes elfogadni. Személyisége nagyon érzékeny, könnyen sérül. Sugározza magából a megbízhatóságot és az erényességet. Környezetének támaszt és biztonságot ad, mindig segítőkész.

Névnap(ok): június 7., szeptember 17.

Letícia

Eredete: latin

Rövid jelentése: öröm, vidámság, szépség, báj

Hosszabb jellemzése: Olyan tevékenységre van szüksége, amelyben a külvilág elé kerülhet. Harmóniát igyekszik teremteni, de ezt a saját eszközeivel és a saját törvényeivel próbálja elérni. Fontos számára a változás, keresi a lehetőségeket. Meghatározó lesz számára, hogy elfogadtassa magát és törekvéseit.

Névnap(ok): augusztus 12., 30.

Letti

Eredete: angol

Rövid jelentése: öröm, vidámság, szépség, kellem, báj

Hosszabb jellemzése: A világ és a közösség szolgálata, amely érzelmeket hoz, vagy a vágyak és a függetlenség közötti választás lehet a sorsfeladata. Keresi a szabadságot, az önállóságot, pedig ez akkor lehet megfelelő, ha közben másoknak segít. A célok keresése fog dominálni, ennek felismerése lesz számára a leginkább küzdelmes.

Névnap(ok): augusztus 12., 30.

Lida

Eredete: görög-szláv

Rövid jelentése: mindenki által szeretett

Hosszabb jellemzése: Rendkívül fontos lesz számára a szeretet, az, hogy mások mindig elismeréssel nyilatkozzanak róla, ezért kerüli a konfliktusokat, ezáltal reméli a harmónia elérését a környezetében. A világban egyfajta gondoskodói, védő, óvó szerepet képvisel. Nagyon fontos lesz számára, hogy érzelmeit elfogadják.

Névnap(ok): február 12., március 27., április 14., augusztus 3.

Tullia

Eredete: ír

Rövid jelentése: békés, csendes

Hosszabb jellemzése: Feladata, hogy környezetében békét és harmóniát teremtsen. Fő célja a megfelelés és hogy elfogadtassa magát. A művészeteken keresztül kiteljesedhet. Nehezen viseli az összeütközéseket, a családban békéltető szerepet képvisel. Nagyon fontos esetében az önelfogadás, és hogy önbizalommal forduljon mások felé.

Névnap(ok): április 27., október 5.

A nevek jelentéséhez, hosszabb jellemzéséhez forrásunk volt Takács Tibor – Sorsunk a nevünkben (1300 női utónév elemzése, 1400 férfi utónév elemzése) című könyve. A nevek jellemzése teljes terjedelmükben ebben a könyvben található.