Baba

Barátkozás a kígyóval, sose látott hangszerek, különleges terápia: programok a kora őszre

A legkisebbeknek színházat találtunk, a szülőknek meditációs koncertet. De még a szabadtér is játszik: Halász Judit Budán énekel.
2011. Szeptember 23.

Ez csak játék.A Kutatók éjszakáján

igazi kígyóval is barátkozhatsz!

Kutatók, ide!

Szeptember 23-án délután 15 órától kerül megrendezésre idén a legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztivál, a Kutatók Éjszakája. A főként fiataloknak szóló tudományos fórumról nem hiányozhat a kiemelkedő színvonalú Da Vinci Learning oktatási tévécsatorna és az Edupress Tudáspróba közös műsorhelyszíne, ahol délután háromtól este nyolcig izgalmas programkínálat, élő kígyó, vetélkedő és ajándékok várják az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

A programsorozat a Gödör Klub Akvárium termében bolyongással kezdődik egy Da Vinci Learning mintatanóra keretében, Sík András planetológus kutató vezényletével. „A Da Vinci Learning űrkutatással foglalkozó műsorát egészítem ki a Mars- és űrkutatás legfrissebb eredményeivel. Az előadásaimat mindig gyönyörű felvételekkel és interaktivitással teszem élményszerűvé. A Kutatók Éjszakáján a családi űrutazás jegyében érdekes előadással várunk kicsiket és nagyokat egyaránt” – mondja az ELTE bolygókutatója. 18 órától Állatiiiii! című rendhagyó biológiaóránkon a tengerszint alatt kalandozhattok, de a Tropicarium jóvoltából a programokon személyesen lesz jelen Leonardo, a szivárványos boa, aki gondozója jelenlétében szívesen szerez új barátokat. A programot A Földgömb magazin exkluzív fotóbemutatója zárja, amely távoli, egzotikus országba kalauzol.

Ismerd meg a HANG-ot!

Érdekes, hogy ennek az alig tíz éve kifejlesztett svájci hangszernek éppen hang a neve. Semmi köze a magyar jelentéshez. Ennek ellenére ajánljuk, mert csodálatos hangja van, leginkább nyolc templomi harang összehangolt játékához lehet hasonlítani. A Sóker Kristálysóbarlangban tartott koncerten a HANG DRUM szólamai mellett több mint 20 féle egzotikus világzenei és hangterápiás hangszerszám is megszólal, hogy egybefüggő hangfolyamot alkotva segítse az ellazulást és befelé figyelést. Soós Arnold legközelebb 26-án, hétfőn este 19 órától ad koncertet a barlangban.

Meseterápia a gyógyulásért

Ha valaki megbetegszik, akkor általában nemcsak a teste, hanem a lelke is gyógyításra szorul. A Mosoly Alapítvány 2009 óta szervez kórházi meseterápiás foglalkozásokat, amelyeken a népmeséket felhasználva segítenek a gyerekeknek visszaszerezni lelki egyensúlyukat.

A Mosoly Alapítvány programjai díjmentesek, a kórházakban és egyéb helyszíneken működő terápiás foglalkozások költségeit támogatásokból fedezik. Most az alapítvány Mesével kerek a világ! címmel nagyszabású online adománygyűjtő kampányt szervez, hogy minél több súlyosan és krónikusan beteg, hátrányos helyzetű gyerek kapjon esélyt a gyógyulásra. Bármekkora összeg fontos segítség, és 3000 forint támogatás már egy gyermek egy terápiás órájának költségét fedezi.

A mese és a benne rejlő szimbólumok, mesehősök, segítők és varázslatos helyszínek a hétköznapokban is segítőink lehetnek. Találkozhatsz velük a Kölyökparádén október 21. és 23. között. A Mosoly Alapítvány szakembereinek segítségével az érdeklődők beléphetnek a mesék világába. Megcsodálhatják az égig érő fát, készíthetnek vasbocskort, és szembenézhetnek sárkányukkal is. Aki nem hiszi, járjon utána… Jó előre szóltunk!

Megújult a MOM

A nyár folyamán ugyan már megnyitotta kapuit a megújult MOM Művelődési Központ a látogatók előtt, a hivatalos évadnyitó rendezvényre azonban 2011. szeptember 23-25-én kerül sor. A programsorozat során új helyszínként jelenik meg a Szabadtéri Színpad, amelyen a gyermekek kedvence, Halász Judit is fellép, majd a hegyvidéki diákkoncertektől a Solti György Zeneiskola előadásán át sokféle színes program várja a látogatókat. A színpad körüli parkban karakterfotózás, gyerekprogramok és kirakodóvásár várja majd a vendégeket.

A sétálóutcává, barátságos közösségi térré alakult Sirály utcában már szeptember 23-án este ráhangolódhattok a hétvégi évadnyitó programokra: kis térzene lesz, óriás szappanbuborékok és pantomimelőadás. Másnap pedig egy kis borkóstoló, illetve Rúzsa Magdi koncertje szórakoztatja az érdeklődőket.

Kucok

Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet együttes a gyerekek segítségét kéri az elveszett királylány felkutatásához és az éjszaka lidérceinek elűzéséhez. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. A kucoki időben mérve reggeltől másnap reggelig tartó mágikus úton a kicsik saját hangja, teste és mozdulatai lesznek a történet, a zene vagy akár a szereplők mozgatói. Eközben ők maguk is szabadon játszhatnak, mozoghatnak, ismerkedhetnek képességeik határtalanságával.

Az első előadást szeptember 25-én láthatod a Bálint Házban.