Baba

Chiari – Milyen agyi fejlődési rendellenesség, és mik a tünetei?

A Chiari malformatiot, amely az agy fejlődési rendellenessége a ritka betegségek között tartjuk számon. Ismerd meg a legjellegzetesebb tüneteket!
2017. Március 14.

A Chiari malformatio olyan rendellenesség-csoportot jelöl, amelynek többféle oka is lehet, de elsősorban magzati rendellenséghez kapcsolható.

A betegség, melyet a 19. század végén diagnosztizáltak először, egy osztrák patológus, Hans Chiari után kapta a nevét. Ő különítette el elsőként a Chiari I-es és III-as típusát, míg kollégájához, Julius Arnoldhoz a rendellenesség II. csoportjának felfedezése kapcsolódik. Ezt a típust a tanítványai – tiszteletük jeléül – Arnold-Chiari malformationak neveztek el.

Milyen rendellenesség a Chiari malformatio?

A Chiari malformatio a kisagyat érintő rendellenesség. Korábban úgy hitték, hogy kb. ezer újszülött közül egy gyermek születik ezzel a rendellenességgel. Ma már azonban – a modern képalkotó vizsgálatoknak köszönhetően – kijelenthető, hogy ettől több ember is érintett lehet. Olyanok is, akiknél esetleg nem okozott tüneteket ez a betegség, és nincs is szükségük kezelésre.

A rendellenesség lényege, hogy nyomásfokozódás alakul ki az agyban, amely a panaszok igen széles skáláját okozza. A nyomásfokozódás hátterében az áll, hogy az agyvíz áramlását korlátozzák vagy megakadályozzák a kisagy egyes részei, amelyek a gerincvelő koponyából való kilépésének a helyén betüremkednek az öreglikba.

Ez a rendellenesség felnőtt korban elsősorban akkor alakulhat ki, ha sérülés, trauma hatására a gerincvelő kemény agyburka megreped, és a gerincvelői agyvíz elfolyik.

Chiari I

A Chiari I-es típusa sokszor észrevétlen marad, hiszen nem okoz tüneteket, esetleg csak véletlenül derül ki felnőttkorban. Mivel ennél a típusnál családi halmozódást is megfigyeltek, így valószínűleg genetikai okok állnak kialakulásának hátterében.

A közelmúltban végzett vizsgálatok szerint a Chiari I-es típusa az emberek 0.1-0.5%-át érinti, és a nőknél gyakrabban fordul elő.

Amennyiben ez a típus súlyossá válik, akkor a következő tüneteket okozhatja:

– a tarkónál jelentkező, a nyakba kisugárzó fájdalom, ami váratlanul lép fel, az agyat érintő nyomásváltozás (pl. tüsszentés, köhögés, hasprés) hatására.

– nyelési nehézség, öklendezés vagy hányás

– szédülés, egyensúlyi problémák

– homályos vagy kettős látás

alvási apnoe

– a felső végtagokat érintő gyengeségek, izommerevség

Chiari II (Arnold-Chiari rendellenesség)

A Chiari II-es típusa már súlyosabb válfaja a rendellenesség-csoportnak, hiszen újszülöttkorban vízfejűség és sokszor gerinccsatorna záródási rendellenességek is társulnak hozzá.

A meningomyelokele (hasadt gerinc) esetében a gerincvelő agysejt-állományának egy része agyburokkal együtt kitüremkedhet. Ez esetben sajnos -a műtési beavatkozás ellenére is -számítani lehet maradandó károsodásra. A Chiari II-es típusára terhesség alatti ultrahangvizsgálatok során, illetve a szülést követően fény derül.

Jellemző tünetei:

– a baba nehezebben vesz levegőt (sípoló légzés)

– sírása gyengébb

– nyelési és etetési nehézségek jelentkeznek

– a csecsemő végtagmozgásai rendellenesek

– bénulások is kialakulhatnak

Serdülőkorban a gyakori fejfájás, az izommerevség és nyaki fájdalom adhat gyanút a Chiari II-es típusára.

A panaszok enyhítése fájdalomcsillapítókkal és izomlazítókkal történhet, míg a vízfejűség illetve az agyszövetre ható nyomás esetében műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

A Chiari III-as és IV-es típusa

A Chiari III-as és IV-es típusa már kevésbé gyakori, és különféle neurológiai tünetekkel jár. A legsúlyosabb típusnál akár a kisagy fejlődése is zavart szenvedhet, sőt előfordul, hogy ki sem fejlődik rendesen.

Miként diagnosztizálható a betegség?

Elsősorban képalkotó vizsgálatok (CT, MRI, Rtg és ultrahang) segítségével, amelyekhez ideggyógyászati vizsgálat is társul.

A Chiari malformatio kezelése mindig a rendellenesség súlyosságától függ. Amennyiben nincsenek konkrét tünetek, nem okoz panaszt a betegség, akkor az orvos semmiféle kezelést nem fog javasolni.

Kapcsolódó cikkeink:

Miért alakulnak ki fejlődési rendellenességek?

Magzati fejlődési rendellenességek: lehetséges okok