Baba

Csak kommunikációs trükk a négygyerekes anyák szja-mentessége?

Megjelent a törvényjavaslat, amely alapján életük végéig szja-mentességet kapnának a legalább négy gyermeket nevelő nők. Az adószakértők szerint azonban senki ne élje bele magát.
2019. Június 11.
Csak kommunikációs trükk a négygyerekes anyák szja-mentessége?

Az adószakértő szerint a négy gyermekes anyák életen át tartó adómentessége csak idegen az adórendszertől, így véleménye szerint el sem szabadna fogadni – írja a hvg.hu.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény javasolt módosítása az indoklás szerint “élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentességet biztosít a legalább négy gyermeket szült vagy örökbe fogadott, és azokat saját háztartásában nevelő vagy felnevelt édesanyák számára a munkával szerzett jövedelmeik tekintetében”.

Azok a nők kaphatnának szja-mentességet, akik

  • legalább négy gyermek után jogosultak családi pótlékra
  • vagy ha már nem jogosultak, legalább 12 éven át azok voltak.

A kedvezmény úgy érvényesül, hogy az összevont adóalapból levonják a munkabért (ideértve a közfoglalkoztatási bért) és az önálló tevékenységből, szerződés alapján, őstermelésből szerzett jövedelmek nagy részét. A vállalkozóknál például csak az osztalékalapba tartozó jövedelem nem számít bele. Lényegében a nem munkából származó, tehát a tőkejövedelmek, kiadott ingatlanért kapott bérleti díjak és hasonlók után kell csak szja-t fizetni.

Csak az anyáknak járna ez a kedvezmény, ugyanis a benyújtott dokumentumban végig kizárólag nőkről, anyákról van szó, a kedvezmény nem vonatkozik például a sok gyereket nevelő elvált vagy özvegy apákra.

Fontos, hogy a mentesség a szüléstől jár majd.

“Nem is érdemes belemenni a részletekbe” -mondta Angyal József okleveles adószakértő a hvg.hu-nak. Szerinte “ehhez legalább ezer módosító indítvány fog érkezni”. Például ilyen lehet az, hogy ha valaki négy különböző férfitól szül négy gyereket. Az talán a családok támogatása? Vagy mi van akkor, ha elválnak, és a férj kapja a gyermeket? – tette fel a kérdést Angyal József.

Az adószakértő szerint idegen az adórendszertől a mostani javaslat. Szerinte kevés embert érint és inkább kommunikációs fogásnak tartja.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu