Baba

A háromgyerekesek kiestek a pikszisből

Korábban még arról volt szó, hogy a háromgyerekeseknek nem kell többé személyi jövedelemadót fizetniük. Valószínűleg most azért a négygyerekeseknél húzták meg a határt, mert túl sokba került volna a költségvetésnek.
2019. Február 12.
A négygyerekes jól kereső anyák járnak a legjobban

Vasárnap jelentette be a miniszerelnök évértékelőjében új családvédelmi akciótervét, aminek egyik pontja, hogy a négygyermekes anyák életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Korábban még arról szóltak a hírek, hogy ez a mentesség a háromgyerekesekre is vonatkozna, ez azonban nagyjából 76 milliárd forinttal többe kerülne a költségvetésnek.

Így kb. 50 ezer négygyermekes nőre vonatkozik az SZJA-mentesség szemben azzal, ha három gyereknél húzták volna meg a határt, ami 206 ezer nőt jelentett volna. Persze ehhez több minden is kell.

Először is az, hogy négy gyermek mellett dolgozzon az anya és legyen SZJA-köteles jövedelme, azaz azok akik KATÁ-sok, eváznak vagy nem mentek vissza dolgozni, őket értelemszerűen nem érinti a változás. De nem érinti azokat sem, akik gyesen vagy főállású anyaként gyeten vannak.

Tehát azok a négygyermekes anyák járnak a legjobban, akik visszamentek dolgozni, szja-t fizetnek és minél jobb keresetűek.

Ebből több kérdés is következik:

  • ha nincs szja, akkor a nyugdíj-előtakarékosságnál nem lehet, mert nincs mire igénybe venni a 20 százalékos adójóváírást
  • ha a négygyerekes anya, akinek magas a jövedelme él az szja-mentességgel, akkor rosszabbul járhat, mintha a családi adókedvezményt választja, mert az utóbbihoz járulékkedvezmény is jár
  • ha már nem jár a családi adókedvezmény (mert felnőttek a gyerekek), akkor jól jöhet az szja-mentesség

A kérdés persze az, hogy hány háromgyerekes családot ösztönöz az szja-mentesség abban, hogy negyedik gyereket is vállaljon.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu