Baba

Család és karrier

Nem igaz a sztereotípia, miszerint a diplomás nők a gyerekvállalás helyett a karriert választják - mutat rá a legfrissebb kutatás.
2012. December 03.

Az első szülés után a diplomás nők előbb vállalnak második gyermeket, mint az érettségizettek, utóbbiakat az általános iskolai végzettségűek is megelőzik e tekintetben – számolt be kutatásainak eredményeiről Bartus Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének egyetemi docense és igazgató-helyettese.

Az egyetemi docens arról is beszélt, hogy a magasabb iskolai végzettségűek hosszú ideig várnak az első gyermekre, viszont a második gyereknél igyekeznek behozni a kiesett időt. Így hasonlóan keveset várnak az első és a második gyermek megszületése között, mint az általános iskolai végzettségűek, szemben az érettségizettekkel – írja az MTI.Mint mondta, a diplomás nőknek bizonyos korosztályban kevéssel ugyan, de több gyermekük van, mint az érettségivel rendelkező társaiknak, s így szerinte nem feltétlenül igaz az a sztereotípia, miszerint a diplomás nők a gyerekvállalás helyett egyértelműen a karriert választják.

Bartus Tamás kitért arra, hogy a diplomás nők közül sokan akadnak, akik az első gyermeket sem vállalják, ez azonban nem feltétlenül csak azzal van összefüggésben, hogy a karriert előnyben részesítik a gyermekvállalással szemben, hanem azzal is, hogy a fiatalabb korosztályok körében több nő szerzett diplomát, mint férfi, márpedig a párválasztás során a legtöbb ember arra törekszik, hogy párja hasonló végzettséggel rendelkezzen.

Közlése szerint az 1966 és 1975 között született diplomások a harmadik gyermek vállalására is fogékonyabbak, mint a hasonló évben született középfokú végzettségűek. A három vagy több gyermek vállalása leginkább a vallásos családokra jellemző, a korábbi kutatások szerint pedig a diplomások között nagyobb a vallásosok aránya, mint az érettségizettek körében – jegyezte meg.

Hozzátette: az Életünk fordulópontjai elnevezésű program keretében 2001-ben 16 ezer 18 és 74 év közötti ember körében végeztek reprezentatív felvételt. A kérdezetteket 2004-ben és 2008-ban is felkeresték.

Forrás: astrazeneca.hu