Baba

Császármetszés: ajánlott szoptatási pózok

Az, hogy hogyan szültél, nem befolyásolja a szoptatás sikerét, császármetszés után is megindul a tejtermelődés. Azonban a szoptatási testhelyzet fontos lehet a műtét után.
2021. Szeptember 28.
Császármetszés: ajánlott szoptatási pózok (fotó: Getty Images)

A baba megszületését követően az aranyórában a bőrkontaktus és a szinte azonnali szoptatás az ideális. Császármetszés után azonban erre nem mindig van lehetőség, az anya, a baba vagy éppen az altatás miatt (ha nem érzéstelenítették, hanem altatták az anyát). Ezért egy picit minden késhet.

Császármetszés után nagyon fontos, hogy az anya megfelelő támogatást kapjon a nővérektől, szoptatási tanácsadóktól a mellre helyezésben vagy a fejésben, ha szeparációra van szükség. Amikor már az anya és a baba állapota megengedi, akkor még néhány korty szoptatás is nagyon fontos, részben a tejtermelődés miatt, részben azért, hogy a baba megkapja a kolosztrumot illetve az anyatejet. Ha elkülönítve van az anya és a baba, akkor érdemes lehet fejni, ezzel is segítve a tejtermelődés beindulását.

Császármetszést követően előfordulhat, hogy a baba álmos, fáradt, a szívó reflexe ideiglenesen meggyengült, ilyenkor a türelem és a gyakori próbálkozás kulcsfontosságú.

A megfelelő szoptatási testhelyzet megválasztásakor fontos, hogy a hason seb van, érdemes olyan pózt választani, ami bántja a hasat. Fájdalma is lehet az anyának, különösen a hasizom környékén, lehetséges, főként az első napokban, hetekben, hogy mozgásában akadályozott lehet az anya.

Közvetlenül a császármetszés után segítségre van szükség ahhoz, hogy a babát mellre helyezd, hiszen feküdnöd kell. Ha a hasadra teszik a babát, akkor így át tudod ölelni és meg tudod szoptatni.

Császármetszés: ajánlott szoptatási pózok

Szoptatási pozíciók (kép: Getty Images)

(Szoptatási pózok: 1. Bölcsőtartás, 2. Kereszttartás, 3. Futball tartás, 4. Háton fekve, 5. Oldalt fekve szoptatás)

Ha már könnyebben tudsz mozogni, akkor az oldalfekvésben történő szoptatás kényelmes testhelyzet lehet. Ilyenkor mindketten az oldaltokon fekszetek, egymáshoz közel.

Ha már fel tudsz ülni, akkor az úgy nevezett futball tartást alkalmazhatod: a baba háta az alkarodon fekszik, a fejét a kezeddel támasztod meg, a baba lába pedig a hátad mögött van. Szoptatós párna még kényelmesebbé teheti ezt a testhelyzetet.

Természetesen, ha már az anya nem akadályozott a mozgásban és a seb is gyógyult, akkor bármelyik szoptatási pozíciót kipróbálhatjátok, meglátod, nektek melyik válik be.

(forrás: anyatejjel.hu, lll.hu)