Baba

Csonttörő nyár

A nyár a szabadság ideje, amikor végre egész nap mozoghatnak a gyerekek - fára másznak, ugrálnak, lovagolni mennek, mászókáznak. Ez remek móka, de kockázatos is!
2011. Augusztus 05.

Sajnos a nagyobb szabadságnak van egy kis ára: ilyenkor megnövekszik a sérülések kockázata. A jól megválasztott homeopátiás szer azonban meggyorsítja a gyógyulást, így érdemes már akkor beadni, amikor elindulunk az orvoshoz. Fontos, hogy a lábadozó betegnek is rendszeresen adjuk, legalább még egy héten át, naponta egyszer.

A kezdőszer minden esés, zúzódás után az árnika (Arnica montana) amelyet a homeopaták „gyógyító csodaszernek” is neveznek, mert hatékonyan csökkenti a vérzést, megakadályozza a véraláfutások kialakulását, és ami még fontosabb, csökkenti a sérülés okozta ijedtséget, sokkot is, hiszen ne feledjük, a gyerek számára ijesztő élmény a csonttörés, különösen ha sok vér, nagy fájdalom kíséri.A sebészetre kerti rutát (Ruta graveolens) vigyünk magunkkal, amelyet érdemes a röntgen előtt és utána pár órával is beadni, mert csökkenti a sugárzás mellékhatásait. Ez a szer ilyenkor azért is hasznos, mert jótékonyan hat a csontokra, és a serkenti a csonthártya regenerálódását, ezért különösen a térd, a sípcsont vagy a könyök sérüléseinél érdemes bevetni.

A csontok gyógyulását hatékonyan segíti a fekete nadálytő (Symphytum), ezt a következő napokban érdemes adni, kivéve ha a sérülés az arcot és a szemkörnyéki területeket érinti, mert ilyenkor még a sérülés estéjén el kell kezdeni az adagolását.

A következő héten egy trikalciumfoszfát-kivonatot (Calcarea phosphorica) érdemes rendszeresen adagolni, mert ez segíti a kalcium csontba való beépülését.

A fehér földitök (Bryonia) elsősorban bordatörés esetén hasznos, illetve ha úgy látjuk, a fájdalom nem csillapodik pár nap elteltével sem, és az orvos is azt mondja, hogy a törés lassan gyógyul.