Darabos vagy csomós anyatejjel leginkább az anyák találkoznak, akik szoptatás mellett fejnek is. Ez nem a fejés miatt van, hanem egyszerűen azért, mert azok, akik nem fejnek, nem látják a tej állagát.
Mire utalhat a darabos anyatej?
Az anyatej állaga szoptatásonként, sőt egy szoptatáson belül és napszakonként is változó. A szoptatás elején hígabb az anyatej, míg a szoptatás végé felé, az ún. hátsótej sűrűbb. Ezért is fontos, hogy a baba mindig ürítse ki a mellet, mert a hátsótej a zsírdúsabb, magasabb kalória tartalmú tej. A darabos anyatej megjelenésének oka lehet a baba gyenge szopási technikája, helytelen fejési technika, kimaradt szoptatás/fejés.A kiürített mellből nem jellemző, hogy darabos, csomós tej jönne. A darabos, csomós tej annak a jele is lehet, hogy elzáródott a tejcsatorna, esetleg kezdődő mellgyulladásra is felhívhatja a figyelmet. A legtöbb esetben azonban az elzáródott tejcsatornának és/vagy mellgyulladásnak más tünetei is vannak:
- csomó érzékelése a mellben
- a szoptatás fájdalmas
- láz
- levertség.
A darabos, csomós anyatejet is oda lehet adni a babának.
A darabos anyatej valamilyen bakteriális fertőzés jele is lehet. Ha az egyéb tünetek (fájdalom, főként láz) fokozódnak, akkor ajánlatos laktációs szakember, szoptatási tanácsadó segítségét kérni.
- Kapcsolódó: Mit kell tudni a tejcsatorna-elzáródásról?
Darabos anyatejjel abban az esetben is találkozhatunk, ha a lefejt anyatejet eltesszük, de ebben az esetben nem sok jót jelent, ha felengedés után darabos tejjel szembesülünk, mert ez bizony a megromlott anyatej egyik jele is lehet. Ha anyatejet szeretnénk tárolni, az alábbiakra figyeljünk:
- csak lezárt, steril edényben vagy anyatejgyűjtő zacskóban érdemes tárolni az anyatejet, utóbbiban csak 72 óráig
- ne a hűtő ajtajában tároljuk az anyatejet, hanem a polcon (a hűtő nyitásakor a hőmérséklet megváltozhat)
- frissen fejt anyatejet soha ne öntsünk rá a már lefagyasztottra
- szobahőmérsékleten, 25 Celsius fok felett 4 óráig, hűtőszekrényben, 4-5 Celsius fokban 3-5 napig, hűtőszekrény fagyasztójában, -12 Celsius fokon 3-6 hónapig, mélyfagyasztóban -20 Celsius fokon 6-12 hónapig tárolhatjuk
- a felolvasztott, de fel nem használt tejet 24 óráig szabad tárolni a hűtőben
- a felmelegítendő tejet keverjük össze (ne rázzuk!) és ne melegítsük mikróban
- a megromlott anyatej savanyú szagú, darabos állagú, melegítés közben túrószerűen kicsapódik
(Cikk forrása: mattoslactation.com, heimpalkorhaz.hu, romper.com)