Baba

A Diána név jelentése, névnapja és elemzése

A Diánákat szeptember 18-án köszönthetjük névnapjuk alkalmából. Honnan származik ez a női utónevünk, és milyen személyiséget takar?
2022. Szeptember 18.
kislány fut az erdőben

Eredete: görög eredetű női keresztnév

Jelentése: nap, nappal, ragyogó; Diana a görög mitológiai Artemisz istennő római megfelelője, az állatok és a vadászat istennője, a szülés és a gyermeknevelés patrónája

A Diána név elemzése:

Életfeladatában feltétlen belső hite és meggyőződése segíti. Igyekszik magának és a tágabb környezetének is boldog világot megteremteni. Fontos leckék az életében, hogy a dolgokért áldozatokat kell hozni, illetve hogy ne álmokat és illúziókat hajszoljon. Hajlamos lehet a szélsőséges megnyilvánulásra, ezért fejlődnie kell az önuralom terén.

Gyakoribb becenevei: Dia, Dius, Dinus, Ditta

Gyakorisága: A Diána gyakori név volt az 1990-es években, a 70–92. leggyakoribb női név volt a 2000-es években, és a legutóbbi statisztikák szerint a 91. leggyakrabban viselt női utónév Magyarországon.

További névnapok: június 9., 10.

Híres Diánák:

  • Detre Diána, magyar bajnok szörföző
  • Igaly Diána, magyar olimpiai bajnok sportlövő
  • Nyári Diána, magyar színésznő
  • Ürge-Vorsatz Diána, magyar fizikus, klímakutató
  • Lady Diana, walesi hercegné
  • Diana Ross, amerikai énekesnő

 

A név jelentéséhez, elemzéséhez a Nők Lapja Műhely sorozat Takács Tibor – Sorsunk a nevünkben (1300 női utónév elemzése, 1400 férfi utónév elemzése) című könyvét vettük alapul.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu