Baba

10 csodás babanév szeptemberi névnappal

Ezekből a nevekből is választhattok, ha szeptemberben szeretnétek névnapot ünnepelni!
2022. Szeptember 12.
Keresztnevek szeptemberi névnappal

Amikor az anyakönyvezhető babanevek közül válogattok, érdemes odafigyelni arra is, hogy mikorra esik a névnapja. Van, akinek fontos, hogy ne legyen túl közel a születésnaphoz, más azt szeretné, hogy össze lehessen vonni más családtagok fontos ünnepével, szóval a szép hangzáson és a nektek tetsző jelentésen túl tanácsos szem előtt tartani azt is, mikorra esik a választott névhez tartozó névnap! Mutatjuk a legszebb szeptemberi neveket!

Lánynevek

  • Rebeka

Ez a héber eredetű bibliai név igazán közismert, így nem is csoda, hogy a rendkívül gyakori női nevek közé sorolható. Több jelentése is van, melyek közül a legszebb a megigéző, megbabonázó. Sokféleképp becézhető, kislányoknak és felnőtteknek egyaránt jól áll. Névnap: szeptember 2.

  • Teodóra

Görög-német eredetű lánynév, ami ritka névnek számít. Hangzása mellett jelentése is igazán kedves, annyit tesz ugyanis, hogy Isten ajándéka. A jóval gyakrabban előforduló Dóra név nagyszerű alternatívája lehet! Névnap: szeptember 11.

  • Diána

Latin-római mitológiai név, ami közepesen gyakran fordul elő a statisztikai adatok szerint. Bár sokan a vadászat istennőjével azonosítják, hordoz más, igazán megnyerő jelentést is: ragyogás, napfény. Névnap: szeptember 18.

  • Tekla

Ez a görög eredetű név meglehetősen ritka, pedig megérdemelné, hogy újra divatba hozzák! Könnyen érthető, egyszerű és rövid, olyan jelentéssel, ami büszkeséggel töltheti el viselőjét: Isten dicsősége. Névnap: szeptember 23.

  • Gerda

Ez a germán eredetű név az utóbbi időben tett szert nagyobb népszerűségre, de még így is a rendkívül ritkán adott keresztnevek közé sorolják. Ágat, varázsvesszőt, védelmező kerítést jelent. Névnap: szeptemer 24.

Keresztnevek szeptemberi névnappal

Fiúnevek

  • Zakariás

Ez a héber-latin eredetű név rendkívül ritkának számít, még úgy is, hogy az utóbbi években valamelyest megugrott a Zakariás nevet viselő újszülött babák száma. Ez a különleges fiúnév azt jelenti, Jahve ismét megemlékezett. Névnap: szeptember 6.

  • Kornél

Latin eredetű férfi név, ami egyike az utóbbi időszak feltörekvőinek, így ma már közepesen gyakori névnek számít. A Kornél azt jelenti, somfa, de szarvat is jelképez. Névnap: szeptember 13.

  • Máté

Héber eredetű bibliai név, ami 2002 óta birtokolja a második helyet a legnépszerűbb fiúnevek listáján. Abban, hogy ennyire töretlen a népszerűsége, minden bizonnyal szerepe van a jelentésének, a Máté ugyanis azt jelenti, Isten ajándéka. Névnap: szeptember 21.

  • Gellért

Germán gyökerekkel rendelkező, rendkívül ritka férfi név, aminek jelentése erőt és merészséget sugall. A tavalyi évben 111 kisfiú kapta ezt a nevet, amivel a TOP 100-as fiúnevek közé is sikerült bejutnia. Névnap: szeptember 24.

  • Vencel

Szláv eredetű ritka fiúnév, ami még így is bekerült a tavalyi év leggyakrabban választott keresztnevei közé (egészen pontosan a 65. helyig „tornázta fel magát”). Igazi királyi név, ami dicsőséget, koszorút jelent. Névnap: szeptember 28.

(Fotó: Getty Images)