Baba

Különleges nevek, amik azt jelentik, gazdag

A gazdagságot, bőséget hozó nevek között is találunk igazán különlegeseket - ha a jelentésük tetszik, már csak a hangzásukkal kell megbarátkozni!
2021. December 21.
Ezek a szép nevek bőséget, gazdagságot hoznak a viselőiknek (Fotó: Getty Images)

A névválasztás során soha nem elhanyagolandó szempont, hogy milyen jelentést hordoz a kiszemelt keresztnév. Nem véletlenül népszerűek azok az utónevek, amelyek egészséget, boldogságot, szépséget vagy szerencsét ígérnek, s hogy teljessé tegyük a sort, most megmutatjuk azokat az anyakönyvezhető fiú- és lányneveket is, amelyek bőséget, gazdaságot hozhatnak a gyerekeknek.

Nevek, amik gazdagságot, bőséget jelentenek:

Bogáta – ez a szláv-magyar eredetű lánynév tökéletes választás azoknak, akiknek megtetszett a Boglárka, de valamivel ritkább névre vágynak. A Bogáta kevésbé gyakran fordul elő, ám ugyanúgy becézhető.

Edit – ez a germán eredetű név nagyon is közismert, az utóbbi időben azonban csak elvétve fordul elő a kislányok körében. Itthon és külföldön is könnyen érthető, rövid keresztnév. Több pozitív jelentéssel is rendelkezik: öröklött birtok, vagyon, gazdagság.

Emerencia – ez a rendkívül ritka latin eredetű név elsősorban nem a fizikai gazdagságra utal, hanem a belső értékekre, azt jelenti ugyanis, hogy érdemekben gazdag. 

Odett – ez a ritkán előforduló germán-francia női név azt jelenti, birtokos, vagyonos, gazdag. Az egyik becézett formája önállósult, így ha ennél is ritkább nevet kerestek, vegyétek számításba az Odília nevet.

Vilja – első hangzásra talán furcsa ez a finn eredetű lánynév, amivel tényleg nem lehet gyakran találkozni, jelentése miatt azonban érdemes ízlelgetni és a vezetéknévhez is odapróbálni. Azt jelenti jóság, gazdagság, aminél sokkal jobbat keresve sem találhatnánk.

Baján – ez a török-magyar eredetű férfinév igazán divatosan hangzik és könnyen érthető, mégsem futhatunk bele túl gyakran. Azt jelenti: bőséges, gazdag.

Bódog – ez a magyar eredetű, elszórtan előforduló férfi név igazán klassz jelentést hordoz magában: boldog, gazdag – mi mást kívánhatnának a szülők a gyerekeiknek?

Bogát – ez a szláv-magyar eredetű fiúnév (aminek női megfelelője a Bogáta) rendkívül ritkán fordul elő és azt jelenti, gazdag, tehetős. 

Vajkmagyar eredetű, igen ritkán használt férfi név, ami azt jelenti, gazdag, bő. Hangzásban nagyon közel áll hozzá és ugyanezt jelenti a török-magyar eredetű Vajta név.