Baba

Ezeket a neveket viselik legtöbben Magyarországon

Meglepő nevek vezetik a friss ranglistát: a Hannákat például lekörözték a Piroskák, a Bencéknél pedig több van Tiborból!
2021. Október 25.
Meglepő férfi és női nevek kerültek dobogóra! (Fotó: Getty Images)

Minden évben közzéteszik a Belügyminisztérium honlapján azt a listát, amelyik az elmúlt év statisztikai adatai alapján megmutatja, melyik száz nevet adták legszívesebben a szülők a gyermekeiknek. Egy jó ideje csak minimális változás figyelhető meg az élvonalban található nevek között, vagyis a lányok esetében biztosan tartja magát a Hanna, az Anna, a Zoé, a Léna és a Luca, míg a fiúknál a Bence, a Máté, a Dominik, a Levente és a Noel. Hiába kiemelkedő ezeknek a keresztneveknek a népszerűsége, ahhoz egyelőre nem elegendő, hogy ezeket viseljék a legtöbben Magyarországon. Mutatjuk, ezen a téren melyek a toplistás utónevek! 

A leggyakoribb női nevek Magyarországon

Mária – Hiába viseli a legtöbb nő (összesen 290.613) ezt a keresztnevet hazánkban, a legnépszerűbb nevek százas listájában nem bukkan fel, vagyis a mostani szülőknek előbb jut eszébe Zarának, Lanának vagy Zejnepnek nevezni a babáját, mint Máriának anyakönyveztetni – ez a három utónév ugyanis bekerült a tavalyi év száz leggyakrabban választott női nevének listájába! 

Erzsébet – Bár a statisztikai adatok szerint Magyarországon 220.054 Erzsébet él, a most születő kisbabák közül csak vajmi kevesen kapják ezt a keresztnevet: ez sem jutott be a száz legkedveltebb név rangsorába tavaly. Modernebb változatai viszont megtalálhatók, a Liza például a 25. helyen áll, az Elizabet a 49., az Eliza pedig a 63.

Katalin – Ezt a nevet hazánkban a számítások szerint ma 176.772 nő viseli, ám az oly sokszor emlegetett top százas listába nem jutott be, sem klasszikus változatban, sem becézett formában, azaz Kata, Kató, Katica vagy Katinkaként. Ez azt jelenti, hogy a most születő kislányok nagyobb eséllyel kapják a Liliána, az Emili vagy a Linett nevet, mint a Katalint.

Éva – A Belügyminisztérium adatai szerint ezt a nevet 162.310 nő viseli ma hazánkban, számuk azonban minden kétséget kizáróan lassan gyarapszik, a száz leggyakoribb név közé ugyanis az Éva sem jutott be. A hasonló hosszúságú keresztnevek közül jóval nagyobb népszerűségnek örvend a Zoé, a Lia vagy a Mia.

Ilona – A számítások szerint Magyarországon 140.906-an viselik az Elena nevet, a most születő babák között azonban csak kevesen lesznek Ilonák. A toplista szerint ma már inkább az Elena név nyer teret, ez a tavalyi évben a 79. helyig jutott, ugyanis 144 kislánynak lett ez a keresztneve. 

A leggyakoribb férfi nevek Magyarországon

László – A leggyakoribb keresztnevek közül ez az első, amelyik napjaink divatos nevei között is egészen előkelő helyen szerepel. A László a tavalyi év névválasztási toplistáján a 23. helyre került, és összesen 275.787 férfi viseli. Olyan klasszikusok előzik meg a legdivatosabb fiúnevek listájában, mint a Dániel, az Ádám vagy a Péter.

István – Az István, amit ma 245.842 férfi visel Magyarországon, a legszívesebben adott nevek tavalyi összesítőjében a 41. helyen áll (összesen 408 baba kapta ezt az utónevet). Anyakönyvezhető ugyan Stefánként is, ezt azonban meglehetősen ritka névként tartják számon.

József – Bár valamelyest halványult a népszerűsége a régi időkben megszokotthoz képest, a tavaly választott keresztnevek toplistájában az 51. helyre került, ugyanis 279 kisbabának adták ezt a nevet. Magyarországon összesen 215.132 férfi viseli ezt a nevet, vagyis a leggyakoribb keresztnevek között a képzeletbeli dobogó harmadik fokáig jutott.

Zoltán – Tavaly 431 kisbabát neveztek el Zoltánnak, így ez a keresztnév a 2020-as toplistában az előkelő 31. helyig jutott. Ma Magyarországon összesen 200.050 férfi viseli ezt a nevet, és a jelek szerint ez a szám – ha nem is rohamtempóban – még növekedhet is a következő években.

János – Hazánkban a statisztikai adatok szerint 189.298 férfi viseli ezt a nevet, és az újszülöttek között is egészen sokan, 307-en gazdagodtak ezzel a keresztnévvel 2020-ban. A szülők elköteleződése a János név iránt arra volt elegendő, hogy a tavalyi év legnépszerűbb fiúneveinek listáján a 46. helyre kerüljön a János. Bár nem élnek sokan a lehetőséggel, ma már ezekben a formákban is anyakönyvezhető: Janó, Jankó, Janek (a János lengyel megfelelője).

A nevek gyakoriságáról szóló statisztika alapján a népszerűség terén aranyérmes Hanna csak az 57. helyen áll – vagyis megelőzik olyan keresztnevek, mint a Gizella, a Klára vagy az Ibolya -, míg a Bence a 25. helyre szorult. A most divatos nevek összesítésében második helyezett Anna a gyakorisági listán nem áll rossz helyen, ugyanis 6., miközben az ezüstérmes felkapott férfi név, a Máté a 30. helyre szorult vissza a gyakoriságot mutató táblázatban. A harmadik legdivatosabb lánynév, a Zoé be sem jutott a 100 leggyakoribb név közé – ez azt jelenti, hogy jelenleg több Jolán, Teréz és Aranka él hazánkban, mint Zoé! -, a trendi fiúnevek bronzérmese, a Dominik pedig a 47. helyig jutott.