Baba

Ezek a keresztnevek egykor csak becenevek voltak, ma már anyakönyvezhetők

Mivel egykor csak becenévnek használták őket, garantáltan kedves, játékos a hangzásuk - ma viszont már önállóan is megállják a helyüket!
2021. Június 14.
Becenévből nőtték ki magukat anyakönyvezhető névvé (Fotó: Getty Images)

Ha egyszerűbb csengésű, rövid nevet kerestek a babátoknak, az egykori becenevekből önállósult, ma már anyakönyvezhető változatok jól fognak jönni – tegyétek fel ezeket is a lehetséges nevek listájára, ha még nem találtátok meg a befutót! Az olyan nevekről, mint a Gyöngyi, a Janka, a Kata, a Lenke, a Lia, a Lili, a Mira vagy a Panna mindenki sejti, hogy egykor csupán becenevek voltak, az alábbiakról viszont már korántsem ennyire egyértelmű!

Lánynevek

Anett – francia-héber eredetű név, ami azt jelenti, kegyelem, könyörület. Az Anna önállósult, francia becézője, névnapja június 13-ra és július 26-ra esik.

Betta – germán eredetű név, csodaszép jelentéssel: ragyogó, fényes, tündöklő. A Babett, a Berta és az Erzsébet becézőjeként önállósult, névnapja július 4.

Dolli – angol eredetű név, mely azt jelenti, Isten ajándéka. A Dóra és a Dorottya önállósult becézője, névnapját február 6-án tarthatja.

Iza – spanyol eredetű név, az Izabella (ami az Elizabeth spanyol változata) és az Izolda német eredetű rövidülése. Névnapja: július 8.

Maja – görög eredetű, mitológiai név, mely azt jelenti, anyácska. A Mária és a Marianna német eredetű becézőjeként önállósult keresztnév, névnapja március 28-án és május 1-jén esedékes.

Fiúnevek

Ábris – magyar eredetű név, azt jelenti, a sokaság atyja. Az Ábrahám kicsinyítőképzős alakjának önállósult formája, névnapjai: március 16., október 9.

Bende – latin eredetű név, a Benedek becéző rövidülése, így ez a név is azt jelenti, áldott, áldás. Névnapjai: március 21., július 1.

Kunó – germán eredetű név, ami azt jelenti, merész tanácsadó. A Konrád német becézéséből ered, névnapjai: február 19., május 29., június 1.

Miksa – görög, szláv és magyar eredetű névnek tartják, ami győztes népet jelent. A Miklós önállósult becézője, Névnapjai: március 12., augusztus 14., október 12., december 6.

Robin – germán eredetű név, ami azt jelenti, dicsőség, fényes hírnév, a Róbert angol és francia becézéséből önállósult változat. Névnapjai: január 30., június 7.