Baba

Egy apa vallomása: így segítettem a feleségemnek, amíg a babánk a koraszülött osztályon volt

Egy apa érzéseiről vallott, miután kisbabájuk idő előtt érkezett és sokat volt a koraszülött osztályon.
2022. Február 10.
Gianna nagy apró volt. Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Amikor a terhességi magas vérnyomás miatt koraszülöttként jött világra a kislányom, arra összpontosítottam, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek, hogy érzelmileg támogassam a páromat, miközben megbirkóztunk azzal a ténnyel, hogy a várva várt kisbabánk a koraszülött osztályon van. Csak arra összpontosítottam, hogy hazajusson.

Bevallom, sok mindent természetesnek vettem. Apaként néha hajlamos voltam közönyös lenni. Jobban szeretem a túlzott optimizmust és a rendíthetetlen eltökéltségét, mint a folytonos aggódást. Az elmémben ez volt a szupererőm – a gondolkodásmódom. Mindig volt gyors megoldás, egészen addig a napig, amikor nem volt.

Párom orvosa megemlítette, hogy 35 éves kismamaként fokozottan ki van téve a terhességi szövődmények kockázatának. De az a nap, amikor a feleségem erős fejfájásról, bedagadt arcról és duzzadt lábról panaszkodott, ijesztő volt – és örülök, hogy hallgattam rá.

Kiderült, hogy a harmadik trimeszter eleji preeclampsiával küzd, egy potenciálisan halálos, terhességgel összefüggő állapottal, amelyet magas vérnyomás jellemez, és aránytalanul nagy számban érinti az afroamerikai nőket. A kórházban azonnal befektették, és gyógyszert kapott a magas vérnyomás szabályozására. Szteroid injekciót is adtak, hogy felgyorsítsák a baba tüdőfejlődését. A kórházi személyzet arról tájékoztatott bennünket, hogy feleségem magas vérnyomása miatt a baba nem kapott elég oxigént, és előfordulhat, hogy idő előtt kell megindítani a szülést.

A preeclampsia veszélye kettős. Káros a babára és az anyára is. A feleségem orvosai azt mondták, hogy ha a vérnyomása nem stabilizálódik, akkor a következő napokban szülést indítanak el egy koraszülésekre szakosodott kórházban. Egy teljes napot sem kaptunk.

November 25-én reggel megszületett Gianna lányom, 30 hetes terhességben, császármetszéssel. 1100 grammal született, körülbelül akkora volt, mint egy tűzőgép. Örömkönnyeket sírtam, amikor láttam, hogy megszületett a kisbabám, de tudtam, hogy az előttünk álló út bizonytalan lesz.

Az élményt egy hirtelen mélyülő medencéhez tudnám hasonlítani, amely hamar veszélyes vízzé alakul. Azon a napon mindannyiunknak kitartó úszókká kellett válnunk. Az én szememben a lányom az első naptól kezdve olimpiai aranyérmes úszó volt. Nem akart elsüllyedni.

A koraszülött osztály egy különleges hely, amely kitörölhetetlen emléket hagy maga után. Mindenki igyekezett a legjobbat kihozni a nehéz körülményekből. Fontos volt megtalálni a megküzdési mechanizmusokat. Egy djembe dobot hoztam Ghánából, hogy a lányomnak játszhassak, és arra gondoltam, hogy az ősök hangjainak megidézése nem árthat. Csináltam egy koraszülött-naplót, bicikliztem, beszéltem a terapeutámmal, készítettem egy baba lejátszási listát, és randevúztam a feleségemmel a moziban.

Nehéz volt látni a kislányomat csövekkel a torkán, gépekhez kötve, de szerintem, ha ő kitartott, akkor én is bírtam. Isten kegyelméből tovább küzdött és megerősödött.

Minden extra időt felhasználtunk arra, hogy tervezgessük Gianna jövőjét, akiről tudtuk, hogy végül hazajön. Mindannyian a legjobbat reméltük.

Az osztályon voltak olyan szülők, akik alig várták, hogy egészséges babával távozzanak, és voltak olyan szülők, akik gyászolva mentek haza. Igazi diadalt és tragédiát is láttunk egyszerre. A Giannáért való aggódástól az összes gyerekért való szurkoláshoz és a többi szülő támogatásának a részévé váltunk. A közös küzdelem mindannyiunkat összekapcsolt.

A kórház személyzete megosztotta velünk hálaadási pulykájukat. Szilveszterkor többen az ünnepi koccintással tisztelegtünk a harcban kipróbált babáink tiszteletére.

Februárra a lányom a koraszülött osztály “távozási” oldalán volt, mi megtanultuk, hogyan kell cumisüvegből táplálni. A hónap vége felé a lányom a saját apró kezeivel eltávolította a szondát az orrából. Költői módon így mondta: “Köszönöm, de nincs szükségem több szondára vagy etetési segítségre. Készen állok, hogy hazamenjek.” Az orvosok egyetértettek abban, hogy ha egy meghatározott időn belül elegendő mennyiséget fogyaszt a cumisüvegből, akkor hazamehet. Március elején szimbolikus kérése teljesült, és elbocsátották, hogy hazatérjen Brooklynba.

GiGi ma 2 éves és mindent eszik. Szereti a zenét és a balettet. Aktívan részt vesz a tornaórákon, és segít vigyázni kisöccsére, Shaira, aki 1 éves. A koraszülött kisbabát nevelő szülőknek emlékezniük kell a hit megtartására. Jelen kell lenni, támogatni kell a babád és gyakorold a hálát. Maradj ellenálló, és soha ne add fel! Senki sem tudja, mi lesz az eredmény, de bízz benne, hogy minden rendben lesz.

Az is rendben van, ha nincs rendben. De gyakran lélegezz mélyeket, hallgasd meg azt a lejátszási listát, amelyet a babának készítettél, és indulj útnak. (VIA)