Baba

Ettől különleges a lótusz szülés

A lótusz szülés egyre felkapottabb a közösségi médiában, pedig már a 70-es évek óta szülnek így nők.
2023. Április 25.
terhes nő ül
Amikor a lótuszülés is nehezen megy (Fotó: Getty Images)

A közösségi médiában egyre gyakrabban jelennek meg az alternatív szülési gyakorlatok, a legújabb trend a lótusz szülés. Ez a köldökzsinór-elszakítás nélküli gyakorlat csak a TikTokon több mint 80 millió hashtag-találattal rendelkezik, és a lótusz szülést választó szülők videói egyre jobbak a kedvelések rangsorában.

„A lótusz szülés gondolata újdonság a hagyományos kultúrkörnyezetünkön belül, így könnyen szenzációt keltő téma” – magyarázza a parents.com-nak Trixie Kioko-Kamps, New York-i szülésznő és bába.

De a lótusz szülés nem új fogalom. Az 1970-es években vált ismertté, miután egy Clair Lotus Day nevű nő megfigyelt egy csimpánzt, amely hagyta, hogy a méhlepény a babájához tapadjon.

Mi az a lótusz szülés?

Ez egy alternatív szülési gyakorlat, ahol a köldökzsinór elvágatlan marad, az újszülött pedig a placentához kötődik. A lótuszbaba és a méhlepény általában 5-15 napon belül természetesen elválik.

A gyakorlat a születés utáni méhlepény különleges gondozását igényli. Általában mossák, sózzák és becsomagolják, hogy nedvszívó anyaggal, például szövetpelenkával szárazon tartsák. Gyógynövényeket vagy illóolajokat is használnak a placenta által keltett kellemetlen szagok korlátozására.

A lótuszszülés előnyei

A késleltetett köldökzsinór-elvágásnak dokumentált előnyei vannak, beleértve az átmeneti keringés javulását, és ezen okok miatt az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) azt javasolja, hogy a születés után legalább 30-60 másodpercet várjanak a köldökzsinór elvágásával. De hasonló előnyöket tudományosan nem igazoltak a lótusz születések esetében.

Mivel nem tudom mérni vagy rámutatni a lótusz születés előnyeire vonatkozó kvantitatív „kemény” adatokra, az általam látott előnyök közvetlenül kapcsolódnak azokhoz az előnyökhöz, amelyeket a pácienseim maguk határoztak meg/láttak meg” – mondja Kioko-Kamps.

Sokak számára a placenta jóval több, mint egy szerv; ez a terhesség erőműve, a táplálkozás és az éltető oxigén székhelye, valamint a híd anya és baba között. Ezen okok miatt egyes szülők úgy döntenek, hogy tiszteletben tartják, és hagyják, hogy babája és a méhlepény érintetlen maradjon.

Kockázatok

Leendő szülőként nehéz lesz olyan gyakorló orvosokat találnia a mainstream orvosi közösségben, akik támogatják ezt a módszert. A lehetséges fertőzésveszély az elsődleges szempont. A Pediatrics 2021-es esetjelentése megállapította, hogy súlyos fertőzések fordulhatnak elő, bár a szövődmények általános aránya nem ismert. Nincsenek hivatalos ajánlások vagy útmutatások sem az orvosi, sem a klinikai szervezetektől a lótusz szülésekkel kapcsolatban.

David Berger, M.D. gyermekorvos, aki egy holisztikus gyermekgyógyítással foglalkozó intézet alapítója, 25 éves gyakorlata során néhány lótuszbabát gondozott. Azt mondja, még soha nem volt olyan lótuszbabánál, aki a gondozása alatt kapott volna fertőzést, de ennek ellenére elmagyarázza a betegeknek annak kockázatát.

A Pediatrics jelentése rámutat, hogy a gyermekorvosok általában nem ismerik a lótusz szülést, és nem tudnak ajánlásokat adni a legjobb gyakorlatokra vonatkozóan. De fontos, hogy a köldökzsinór tiszta és száraz legyen, ha valaki emellett a szülés mellett dönt. És nagyon fontos, hogy mindig keressük a fertőzés jeleit.

„Ha a bőr, ahol a köldökzsinór össze van kötve, kipirosodna, felmelegszik és/vagy gennyessé válna, akkor aggodalomra ad okot, hogy van egy bakteriális fertőzés, amely súlyossá válhat, mivel az újszülöttek immunrendszere fejletlen” – magyarázza Dr. Berger. „Ha láz lenne, akkor azt mondanám, hogy igazi vészhelyzet van. Ha lenne ilyen fertőzés, a babát intravénás antibiotikumokkal kezelve kórházba szállítanák.”

Ha úgy döntesz, hogy a lótusz szülést vagy bármilyen alternatív szülési módszert választanád, mindenképp beszéld át az orvosoddal! Fontos, hogy a neked segítőkkel jól érezd magad és érezd, hogy tiszteletben tartják a döntéseidet. Ha nem, akkor egy másik orvost, dúlát keress Érdemes meghallgatni olyan nőket, akik már átestek az általad kiszemelt szülési módon.