Baba

Evés szopi előtt vagy után?

Nálatok is aktuális már a hozzátáplálás? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, hogy szoptatás előtt, után vagy helyette add a szilárd ételt a kisbabádnak!
2011. Január 24.

Kilenc és fél hónapos a kisfiam, 10 kiló és 77 centi. Hat hónapos volt, amikor elkezdtem a hozzátáplálást a Kismama Babakonyhája című könyv alapján. Az elválasztódás mellett döntöttem, mert az volt a legszimpatikusabb, és van lehetőségem a szoptatásra. Általában dél körül, a szoptatás után kínálom meg főzelékkel, és most már délután gyümölccsel. Nem eszik nagy mennyiségeket, és továbbra is igényli a szoptatást.

A problémám az, hogy a védőnő és a gyerekorvos is erőltetni szeretné, hogy szoptatás előtt adjak neki főzeléket, gyümölcsöt, és ha kér, akkor csak utána szoptassam meg. Váltsam ki mielőbb a szoptatásokat. Nem fogadják el az elválasztódás folyamatát. Igaz, a gyerekorvos a születéskor tett látogatása alkalmával kijelentette, hogy az igény szerinti szoptatás csak divatos hóbort, felejtsem el. Igaz, egyikük sem tudott segíteni, mikor az első hónapban nem szopott a kisfiam. Szoptatási tanácsadó segítségével az első alkalommal bekapta a mellemet bimbóvédő nélkül.

A környezetemben lévő kismamák nagy százaléka tápszert kénytelen adni babájának, így mások tapasztalataira nem tudok támaszkodni. Sajnos néha elbizonytalanodom. Nagyjából evett már mindent, amit a könyv alapján a korához képest ehet, kipróbáltuk már a kiflicsücsköt (nagy örömére), a csipegetést is. 50-80 gramm körül eszik nagyjából a főzelékből vagy a gyümölcsből.

W. B. Katalin

A szoptatási tanácsadó válasza:

Kedves Katalin, nem kell változtatnod semmin, hiszen kisfiad tökéletesen fejlődik! Hossza és súlya nemcsak hogy megfelel a korának, hanem átlagon felüli. Miért kellene leszoktatni a szopásról egy jól fejlődő gyereket?

Ami az érvényes szakmai irányelveket illeti, azokban nem szerepel az a kitétel, hogy az igény szerinti szoptatás csak divatjelenség volna, hanem épp ellenkezőleg, kifejezetten ezt ajánlják. Azért jobb a hozzátáplálás első hónapjaiban szoptatás után adni a szilárd ételt, mert akkor annyit fogad el belőle a baba, amennyire az anyatej kiegészítéseképpen valóban szüksége van. Ha szoptatás helyett adjuk, nincs választási lehetősége, az egyszerű főtt répa, krumpli és reszelt alma tápértéke pedig messze elmarad az anyatejétől. Ráadásul ha csökkentjük a szoptatások számát, csökken a tejmennyiség is, és a kívánatosnál hamarabb marad abba a szoptatás.

Elválasztódás esetén, vagyis akkor, ha a gyerekre bízzuk ennek a folyamatnak az irányítását, a kicsi egyre több szilárd ételt fogad el, hiszen ezt látja családtagjaitól is, és minél nagyobb lesz, annál inkább szeretne hasonlítani hozzájuk. Ennek következtében lassan magától is el-elmaradozik egy-egy szoptatás, vagy ha nem, csökken az elfogyasztott tej mennyisége. Egyénenként változik, hogy mikor szeretné abbahagyni egy gyerek a szopást, de ezt természetesen az anya véleménye és kívánságai is befolyásolják.

Ugyanakkor nem árt szem előtt tartani, miért is előnyös, ha egyéves koron túl is szoptatunk: ez hosszú távú védőhatást jelent az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek ellen – többek közt. Megelőzi az alultápláltságot, véd a fertőző betegségektől, illetve, ha elkapja a gyerek, segíti a gyógyulást. Serkenti az agy fejlődését, a növekedést. Érzelmi biztonságot nyújt. Az anya mellrák- és csontritkulás-kockázata csökken, és ez csak néhány a számtalan előnyből. Igazán ésszerűtlen volna, ha önként lemondanánk ezekről az ajándékokról.

Ha kérdésed van, vagy más részletekre is kíváncsi vagy a szoptatásról, akkor látogasd meg a Szopiblogot!

Forrás: Kismama magazin