Baba

Ezek a legdurvább hamis hírek a koronavírusról

Sok tévhit kering a koronavírus megelőzésével, kezelésével kapcsolatban. Ezek a fake news körébe tartozó hamis hírek veszélyesek, alááshatják az emberek bizalmát.
2020. Február 04.

Bizonyos hírek annyira valóságosnak, hihetőnek tűnnek, hogy pontosan ettől alakulhat ki hamis biztonságérzet, ami akár éppen abban az irányba vezethet, hogy még több ember fertőződik meg. Éppen ezért mielőtt megnyomjuk a megosztás gombot, gondoljuk át, hogy valóban hihető-e az információ, biztonságos, hiteles-e az oldal, hírportál, ahol olvastuk az információt.

A smartparenting.com összeszedte a legdurvább hamis híreket a koronavírusról.

Sós vizes gargalizálás segít a megelőzésben

Természetesen nem akadályozza meg a koronavírussal való fertőzést. A hír terjesztői szerint a só megöli a szájban a vírusokat. Ez nem igaz. A koronavírus egy légzőszervi betegség, amely felső légutakat támadja és tüdőgyulladást okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a sóoldat nem segíti a betegség elleni védelmet.

Az oregánó illóolaja megvéd a koronavírustól

Nem igaz. Az oregánó illóolaja antivirális szer, de nem hatásos a koronavírus ellen.

Két nap alatt épült fel a kórház Vuhanban

A Facebookon publikált kép és szöveg szerint Kína két nap alatt kórházat épített a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére. Ez sem igaz. A kórházi komplexum képe egy évvel ezelőtti stock fotó. Amikor az Agence France-Presse (AFP) meglátogatta a helyszínt, megállapította, hogy a kórház még építés alatt áll.

A koronavírus kormányzati kísérlet

Ez az összeesküvés-elmélet azt állítja, hogy az új koronavírust az Egyesült Államok Betegségvédelmi és Megelőzési Központja (CDC) hozta létre. Az elmélet nem magyarázza meg, hogy a vírus miért terjedt el éppen Kínában. Az állítás természetesen nem igaz.

A vuhani orvosok szerint a koronavírus milliókat öl meg

Kínában egyetlen orvos sem készített ilyen előrejelzést. Hiába is terjed a neten, senki nem bocsátkozott jóslatokba.

A vuhani piacról készült videó bemutatja a vírus eredetét

A Facebookon terjesztő videó egy vuhani piacot mutat, ahonnan állítólag az új koronavírus származik. A videóban különféle vadon élő és egzotikus állatokat, például patkányokat, denevéreket és kígyókat árulnak. A videót nem Kínában készítették, hanem az AFP felvételei az Indonézia Észak-Sulawesi tartományának Langowan piacáról.

Kapcsolódó cikkeink: