Terhesség

Mégsem csak cseppfertőzéssel terjedhet a koronavírus

Kiderült, hogy a koronavírus nem csak cseppfertőzéssel terjed, hazatértek a Hupejben tartózkodó magyarok, és ingyenesen hívható zöld számokon is lehet már érdeklődni. Összegyűjtöttük a legfontosabb friss információkat a koronavírussal kapcsolatban.
2020. Február 03.
Mégsem csak cseppfertőzéssel terjedhet a koronavírus (Fotó: iStock)

Továbbra is a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományt sújtja az új koronavírus terjedése a leginkább, a kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét – írja az MTI.

A koronavírus terjedéséről szóló, valós idejű térkép szerint vasárnapi éjfélig a fertőzöttek száma 17 485 volt, az összes haláleset pedig 362. Ebből a vírus gócpontjának számító Hupej tartományban a fertőzöttek száma 11 177-re nőtt, míg a halálos áldozatok száma 350-re emelkedett. Gyógyult esetet 496-ot tartanak számon összesen.

A betegségben elhunytak száma meghaladta a 2002 és 2003 között tomboló, az új koronavírussal (nCoV-2019) azonos családba tartozó SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány Kína szárazföldi részén szedett halálos áldozatainak számát, amely 349 volt. Azonban az eddigi ismeretek alapján a SARS vírusnak jóval magasabb volt a halálozási aránya volt. Kínán kívül a vírus további 20 országban is megjelent vasárnapig, de halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigetekről jelentettek, ahol egy kínai állampolgár vesztette életét a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzés miatt.

Nem csak cseppfertőzéssel terjedhet

A hétvége óta azt is tudjuk, hogy a vírus nem csak cseppfertőzéssel terjed, hanem az emésztőrendszeren keresztül is: ugyanis több olyan koronavírus-fertőzött beteget is találtak, akiknek hasmenésük volt, de lázuk nem. Esetükben nem légúti fertőzéssel került a vírus a szervezetükbe, hanem lenyelték azt – írja a hvg.hu.

Több beteg székletmintájának és végbélnyílásának vizsgálatát követően jutottak erre a következtetésre a vuhani egyetem Zsenminpi kórháza és a vuhani virológiai intézet szakértői. A pácienseknél a hasmenés annak a jele lehet, hogy a vírus széklettel, illetve szájon át került a szervezetbe. A fertőzés veszélyét a kézmosás hiánya és a rossz higiéniai körülmények növelik, illetve az is, hogy Kína egyes részein gyakoriak a nyilvános guggolós vécék.

Hazatértek a Hupejben tartózkodó magyarok

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyolc magyar állampolgárról tudott, akik eddig a kínai Hupej tartományban tartózkodtak, és közülük heten jelezték, hogy hazatérnének Magyarországra. Az MTI szerint ők vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkeztek Budapestre Franciaországból, ahol aznap délután landolt a közvetlenül Vuhanból érkező repülőjük.

A Vuhanból hazatérő magyarokat a Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállították az Országos Mentőszolgálat két hétszemélyes szállítójárművével, melyek nem vesznek részt a napi mentésben. A hazatérők a betegség jeleit nem mutatták, az előzetes vizsgálatok alapján egészségesek. Azonban mivel az eddigi ismeretek szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, de legfeljebb 14 nap, ezért két hétre karanténba helyezik őket – írja az Index.hu. Az elkövetkezendő napokban számos orvosi vizsgálat és laboratóriumi tesztek várnak rájuk, a karanténépületet nem hagyhatják el két hétig, és a családtagok sem látogathatják őket az első vizsgálatok lezajlásáig.

Ingyenesen hívható zöldszámokon is lehet már tanácsot kérni

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre, melyeken hétfőtől szakemberek adnak információt a koronavírussal kapcsolatban a lakosságnak – írja az MTI. A 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A szolgáltatás azzal a céllal indult, hogy szakszerű, hatékony, időbeni reagálást biztosítsanak és elősegítsék a megelőzést. A központ azt kéri, hogy a zöldszámokat csak akkor hívják, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre az www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus és a www.egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok honlapokon.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: MTI/hvg.hu/Index.hu