Terhesség

A babának is átadhatja a koronavírust a fertőzött terhes anyuka

A koronavírussal fertőzött várandós nők átadhatják a vírust a még meg nem született babájuknak - közölték a vuhani gyermekkórház orvosai a CCTV kínai televízióval.
2020. Február 05.
A babának is átadhatja a koronavírust a terhesek anyuka (Fotó: iStock)

Az orvosok azután nyilatkoztak így, hogy egy fertőzött nő február 2-án életet adott gyermekének, az újszülöttnél pedig 30 órával később megállapították a koronavírus jelenlétét – írja a Portfolio.hu. Az orvosok szerint az újszülött stabil életjeleket mutatott, nem volt lázas és nem köhögött, azonban légzési elégtelenség jelentkezett nála. – Figyelmet kell szentelnünk annak, hogy a fertőzés anyáról gyermekre is terjedhet – mondta Cseng Ling-kong, a vuhani gyermekkórház újszülött osztályának főorvosa.

A kórház közölte egy másik eset részleteit is: egy újszülött egészségesen született január 13-án, dajkánál később kimutatták a vírus jelenlétét, édesanyjánál pedig napokkal később. A csecsemőnél azonban csak január 29-én jelentkeztek a fertőzés tünetei. Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy az anyát a csecsemő dajkája fertőzte-e meg, és az édesanya adta-e tovább később a vírust a gyermekének. – Azt viszont megerősíthetjük, hogy a gyerek koronavírussal fertőzött emberekkel volt szoros kapcsolatban, ami annyit jelent, hogy az újszülöttek is megfertőződhetnek – mondta Cseng. Közlésük szerint egyik gyermek állapota sem válságos.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: Portfolio.hu