Terhesség

Meddig fertőz a koronavírusos beteg?

Mennyi a lappangási ideje a koronavírusos betegségnek? Melyek a tünetei a megbetegedésnek? Hogyan terjed? Kik vannak a legnagyobb veszélyben? Mit tegyünk, ha gyanúsak a tüneteink? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
2020. Március 16.
Meddig fertőz a koronavírusos beteg? (fotó: Getty Images)

A koronavírus tünetei

Láz, köhögés, fáradékonyság, izomfájdalom, légszomj. Látszik a felsorolásból, hogy nagyon hasonlóak a tünetek az influenzáéhoz, megfázásos jelekhez. A tünetek az esetek 80 százalékában enyhék, annyira azok, hogy csak egy szokásos náthának, megfázásnak tűnnek. A fertőzöttek 20 százalékánál alakulnak ki súlyos tünetek, ezek lehetnek: légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, vérmérgezés, keringési elégtelenség.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, pl. cukorbetegségben, daganatos betegségben, magas vérnyomás betegségben, szív- és érrendszeri betegségben, légzőszervi betegségben, májbetegségben. Az eddigi adatok alapján a halálozás leginkább a 60 év feletti korosztályt sújtja, de különösen a 80 évnél idősebbeket.

A koronavírus terjedése

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, azaz köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel a környezetbe, majd a másik emberre.

A koronavírus lappangási ideje, fertőzőképessége

A lappangási idő általában 5-6 nap, a fertőzőképesség akkor a legnagyobb, ha a tünetek is megjelennek, de nem zárható ki, hogy a fertőzőképesség a megbetegedés kezdete előtt is előfordulhat. Valószínűleg a tünetek súlyosságával arányos a fertőzőképesség.

Ha tapasztaljuk a tüneteket

Ha tapasztaljuk a koronavírus tüneteit, ne menjünk el az orvosi rendelőbe, hanem hívjuk fel a háziorvost, az ügyeletes orvost, a mentőket vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámait: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456.

A legfontosabb információkat a magyar kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos oldalán találhatjuk, ide kattintva.

A Nemzeti Népegészségügyi Intézet honlapját itt találjuk, itt pedig a hazai eljárásrendet tanulmányozhatjuk.

Forrás: Index.hu/babaszoba.hu