Terhesség

Koronavírus: kell félni vagy nem?

Sokan pánikolnak, míg mások csak legyintenek. Kell félni, pláne pánikolni a koronavírustól? Kinek van igaza?
2020. Március 02.
Koronavírus: kell félni vagy nem? (fotó: Getty Images)

Az a baj, hogy olyan sokat beszélünk a koronavírusról, hogy az emberek magától a pániktól félnek. De sajnos látni kell, hogy elérkezett Európába, Olaszország nem Kína, Olaszország közel van – mondta Dr. Szlávik János, a Dél-Pesti Cetrum Kórház infektológus főorvosa az Újpest Médiának. Az infektológus szerint talán túlzás, hogy Magyarországon már jelen van a vírus. Szerinte nem lehet megmondani, hogy elér-e Magyarországra heteken belül.

“Általában a meleg idővel ezek a légúti vírusok elmúlnak. Elképzelhető, hogy Európa megússza a komolyabb járványt” – fogalmaz.

És, hogy mennyire veszélyes a koronavírus az influenzával összehasonlítva? “Az emberek az influenzát megszokták, nem félnek tőle. Az USA-ban csak ebben a szezonban 20 ezer ember halt meg influenzában, a koronavírusos halálesetek száma most 2700 (február 25-én készült az interjú – a szerk.). Az információs kényszer pánikolt kelt, nagyon nehéz jól kommunikálni.”

Dr. Szlávik János elmondta, hogy a koronavírus elsősorban az idősekre, és a kísérő betegségekkel szenvedőkre veszélyesebb. Az esetek döntő többségében idős az áldozat. A gyerekekre szinte egyáltalán nem veszélyes a vírus.

Arra a kérdésre, hogy miért nincs oltás ellen, a főorvos elmondta, hogy ez egy új betegség, így elölről kell kezdeni a kutatást, 1-1,5 év mire oltás lehet belőle. Gyógyszerekkel próbálkoznak.

Dr. Szlávik szerint ne menjünk olyan helyre ahol járvány van. Ha mégis muszáj, akkor hordjunk maszkot, gyakran mossunk kezet.

Az egyetem tv Prof. Dr. Duda Ernő, biológus, immunológust kérdezte a koronavírusról. A professzor elmondta, hogy 40 féle koronavírus van, ebből 7 embert fertőz. Ebből a hétből 3 veszedelmes (SARS, MERS és a mostani a 2019-nCOV). Utóbbinál 2-3 százalék a halálozási ráta a kínai adatok alapján.

Cseppfertőzéssel terjed leginkább, nincsenek jellegzetes tünetei. Tünete például a száraz köhögés, de a száraz köhögés sok egyéb betegségnek is.

Elég hatékonyan pusztítják a nyálkahártyát, főleg azoknál, akiknek van valamilyen tüdő problémájuk. Mivel magas lázzal jár a betegség, ezért azokra is veszélyes, akiknek valamilyen szív- és keringési betegsége van. Veszedelmességének egyik oka, hogy sok fertőzött emberben tünetmentes a vírusfertőzés.

Ennek a vírusnak nincs esélye, hogy Európában vagy Észak-Amerikában járványt okozzon a professzor szerint. Ami iszonyatos kockázatot jelenet, ha eljut a vírus Afrika azon részébe, ahol a felnőtt lakosság egy nagyon jelentős része HIV pozitív. Hiszen ezeknek az embereknek nem működik hatékonyan az immunrendszere.

Hogyan védekezhetünk? Kézmosással, kézfogás, kilincsfogás után. Naponta többször is. Ez egy érzékeny vírus, a szappan, az alkoholokat tartalmazó kézmosók hatékonyak ellene. Attól nem kell félni, hogy egy Kínából érkező fém tárgy fertőz.

“Nem hiszem, hogy pánikolnunk kellene. Évente a szezonális influenzában 50 ezertől néhány száz ezerig terjed a halálos kimenetel, van ellenne védőoltás, és az emberek 10 százaléka sem veszi fel a védőoltást. Nem lenne indokolt?”- mondja a professzor.

Ha megjelenik nálunk is a vírus, akkor az emberekkel tudatosítani kellene, hogy próbáljuk meg naponta végiggondolni, hogy kikkel találkoztunk aznap. Ha ugyanis kiderül, hogy fertőzöttek vagyunk, akkor jó lenne tudni, hogy kiket kell karantén alá helyezni.