Terhesség

A klímaváltozással több koronavírushoz hasonló veszély jöhet

A kutatók számára nem volt váratlan a koronavírus megjelenése, és annak kiindulópontja sem. A klímaváltozás kedvező körülményeket teremt új vírusok okozta járványok kitörésének.
2020. Február 10.
A klímaváltozással több koronavírushoz hasonló veszély jöhet (fotó: iStock)

WHO: egyelőre nincs ellenszer

Bár három különböző készítménnyel értek el reménykeltő eredményeket, a WHO szerint egyelőre nincs meg a hatásos ellenszer.

A sajtóhírekre reagálva Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője kijelentette, hogy “nincsenek ismert terápiák a 2019-nCov vírus ellen, és a WHO véletlenszerű ellenőrző próbákat javasol a hatékonyság és a biztonságosság mérésére. Egy kórokozó elleni védőoltás kidolgozása és tesztelése rendszerint éveket vesz igénybe, és gyakran jár kudarcokkal” – tette hozzá.

Legkorábban idén júniusban kerülhet abba az új koronavírus elleni védőoltás, hogy embereken is kipróbálják.

Az emberiség is sokat tesz azért, hogy járványok legyenek

Ezt Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa mondta a Népszavának. Szerinte a kutatókat egyáltalán nem lepte meg a koronavírus-járvány, ezekből egyre több lesz és egyre gyakrabban. Az állatról emberre terjedő vírus gyakoribb lehet, hiszen az ember egyre nagyobb teret foglal el magának, és a kórokozók gazdaváltásai is egyre sűrűbbek lesznek.

A virológus azt is elmondta, hogy abban sincs meglepő, hogy Ázsiából indult ki a járvány, mert “Afrika mellett ez az a gócpont, ahol a legintenzívebb az emberi térnyerés, a városok növekedése, a környezet pusztítása. Ezek a klímaváltozással együtt olyan egymásra ható tényezők, amik kedvező körülményeket teremtenek az új vírusok okozta járványok kitörésének.”

A klímaváltozással a melegebb égövi állatok északabbra költöznek Európában, ez a jelenség is járhat hasonló járványokkal, mint a mostani.

Forrás: MedicalOnline