Terhesség

A Covid-vakcina kismamáknál alkalmazásának újabb előnyét igazolta egy kutatás

Egy új kutatás szerint a beoltott nők anyatejében jelentős mennyiségű koronavírus-antitest található.
2021. Szeptember 01.
A COVID vakcinák terhesség alatti alkalmazásának újabb előnyeire találtak bizonyítékot (fotó: Getty Images)

Egy új tanulmány szerint az mRNS COVID-19 vakcinával beoltott nők anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely megvédheti a csecsemőket.

Bár még mindig sok kérdés van azzal kapcsolatban, hogy ezek az antitestek mennyi védelmet nyújtanak a csecsemőknek – és hogy ez a védelem mennyi ideig tart -, kutatók szerint az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a terhes, teherbe esni készülő vagy szoptató nők beoltassák magukat.

“Amikor egy csecsemő megszületik, viszonylag éretlen a szervezetük. Idő kell ahhoz, hogy kifejlődjön. Így a babák által kapott fő védelmet az anya biztosítja. Tehát ha az anya termeli ezeket az antitesteket, amelyek jelen vannak az anyatejben, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy az anya által nyújtott védelem átkerül a babára” – mondta a HuffPostnak Joseph Larkin, a tanulmány vezető szerzője, a Floridai Egyetem mikrobiológia és sejttudományok docense. “Ez azért különösen fontos, mert a csecsemőket jelenleg nem lehet beoltani.”

A Breastfeeding Medicine című folyóiratban ezen a héten közzétett tanulmányt tavaly télen végezték, amikor a Pfizer és a Moderna mRNS-vakcinák először váltak elérhetővé az egészségügyi dolgozók számára. Így a minta kicsi volt – mindössze 21 olyan egészségügyi dolgozóra korlátozódott, akik akkoriban szoptattak -, és nem terjedt ki a Johnson & Johnson vakcinájára, bár Larkin a HuffPostnak elmondta, hogy most folyik a kutatás ezzel a vakcinával kapcsolatban.

A nők anyatejét megvizsgálták az oltás előtt, az első adag után illetve a második adag oltás után, és minden egyes oltás után megnőtt a nők anyatejben jelen lévő antitestek mennyisége.

Miután a nőket mindkét dózissal beoltották, nagyjából százszorosára nőtt a koronavírus ellenanyagok szintje – állapította meg az új tanulmány. Ez nagyobb ellenanyagszintet jelent, mintha a nők magával a SARS-CoV-2 vírussal fertőződtek volna meg.

A védőoltás még azoknak a nőknek is előnyös, akik nem tudnak vagy nem akarnak szoptatni. Természetesen a szoptatás kihívást jelent, Larkin a HuffPostnak elmondta, hogy nem akarja, hogy megállapításai felesleges nyomást gyakoroljanak azokra a nőkre, akik esetleg küzdenek a szoptatással vagy nem tudnak szoptatni. Bár az Egyesült Államokban ma már a legtöbb anya elkezdi a szoptatást, a baba hat hónapos korában még mindig kevesebb mint 60 százalékuk szoptat.

“Ötgyermekes apaként megértem – külső szemszögből – a szoptatással járó kihívások egy részét, és ezt tiszteletben tartom. Azoknak az anyukáknak, akik nem tudnak szoptatni, nem szabad elbátortalanodniuk, mert pusztán azzal, hogy beoltatja magát, egy plusz réteg védelmet nyújt a gyermekének” – mondta. Vizsgálatok szerint a SARS-CoV-2 antitestek képesek a méhlepényen keresztül terjedni.

Fontos továbbá, hogy amikor az anyák és más, oltatlan csecsemőkkel időt töltő emberek maguk is beoltatják magukat, gyakorlatilag “burokba zárják” ezeket a csecsemőket. Így ez fontos megelőző intézkedés lehet.

A terhes és szoptató nők számára a védőoltás előnyei ellenére az oltási arányuk továbbra is alacsony. Az Egyesült Államokban a terhes nők kevesebb mint egynegyede kapott eddig egy adag COVID-19 vakcinát.

A COVID-19 vírussal megfertőződött oltatlan terhes nőknél sokkal nagyobb a súlyos megbetegedés kockázata, és az amerikai kórházak országszerte a terhes betegek számának növekedéséről számolnak be. Egy magzati orvosszakértő a súlyosan érintett Alabamában a Daily Beastnek arról beszélt, hogy a delta-változat “ijesztő” mértékű áldozatokat szed az ottani oltatlan terhes nők körében, és elmondta azt is, hogy az orvosoknak néha sürgősségi császármetszést kellett végezniük intubált betegeken. Ugyanakkor a gyermekkori koronavírusos megbetegedések száma is ugrásszerűen megnőtt.

A szakértők remélik, hogy az oltás előnyeit a nők és csecsemőik számára bizonyító egyre több kutatás ráébreszti a nőket arra, hogy vegyék fel az oltást. A kisgyermekeket még mindig nem lehet beoltani, bár ők valószínűleg valamikor ősszel vagy télen jogosultak lesznek az oltásra.

“Nagyon-nagyon fontos, hogy megpróbáljuk megvédeni azokat, akik nem tudják megvédeni magukat” – mondta Larkin.

(Cikk forrása: huffpost.com)