Terhesség

Ha az anya oltva volt a terhesség alatt, kisebb eséllyel kerül kórházba az újszülött

Az amerikai Betegségellenőrzési és Járványügyi Központra (CDC) vizsgálatában résztvevő és a koronavírus miatt kórházi kezelést igénylő csecsemők nyolcvannégy százaléka oltatlan anyától született.
2022. Február 16.
Ha az anya oltva volt a terhesség alatt, kisebb eséllyel kerül kórházba az újszülött (fotó: Getty Images)

Azok az anyák, akik terhesen kapnak védőoltást a koronavírus ellen, nagyobb eséllyel védik meg az újszülöttjeiket a vírus miatti kórházi kezeléstől – írja az amerikai Betegségellenőrzési és Járványügyi Központra (CDC) hivatkozva a 24.hu.

A vizsgálat szerint a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők hatvanegy százalékkal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba koronavírus miatt, ha az édesanyjuk a Pfizer vagy a Moderna kétadagos oltását kapta meg a terhesség alatt. Az sem mindegy, hogy a terhesség meny szakaszában oltották be az anyát: ha a terhesség későbbi szakaszában, a huszonegyedik héttől a szülés előtti tizennegyedik napig terjedő időszakában kapott oltást az anya, az még magasabb szintű, nyolcvan százalékos védelmet jelentett a csecsemők számára.

Dr. Dana Meaney-Delman, a CDC csecsemőkori esélyekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint a tanulmányból az derül ki, hogy az anya oltása átkerül a magzatba és az antitestek megvédik az újszülöttet a súlyos betegségtől.

A hat hónaposnál fiatalabb csecsemők oltása jelenleg sajnos nincs kilátásban, ami rávilágít arra, hogy miért olyan fontos a terhesség alatti vakcinázás ezeknek az újszülötteknek – mondta Meaney-Delman.

A vizsgálatban résztvevő 369 és a koronavírus miatt kórházi kezelést igénylő csecsemők nyolcvannégy százaléka oltatlan anyától született.

A vizsgált csecsemőket két csoportra osztották: százhetvenhatan voltak fertőzöttek és kétszázhárman fertőzésmentesek. A koronavírussal megfertőződött csecsemők közül az anyák tizenhat százaléka be volt oltva, míg a tesztre negatív csecsemők között ez az arány harminckét százalék volt.

A CDC szerint a tanulmánynak azért vannak korlátai is. Nem vizsgálták például, hogy az anyák pozitívak vagy negatívak voltak-e a terhesség előtt vagy alatt. Az amerikai járványügyi központ mindenesetre azt javasolta, hogy a terhes, terhességet tervező vagy szoptató nők kapjanak koronavírus elleni védőoltást. Szerintük a jelenleg vagy a nemrégiben terhes kismamák nagyobb arányban vannak kitéve a súlyos betegség kockázatának.

Forrás: 24.hu