Terhesség

Máshogy reagálnak a Covid-19-re a lány és fiú magzatok

Egy új tanulmány szerint a koronavírusos várandós nők esetében különböző immunaktivációt mutatott a méhlepény a lány és a fiú magzatok esetében.
2021. Október 22.

A tanulmány a Science Translational Medicine című folyóiratban jelent meg. Andrea Edlow, a tanulmány vezető szerzője és a Harvard-hoz tartozó Massachusettsi Általános Kórház anyai-magzati gyógyítás szakértője megjegyezte, hogy a fokozott immunaktivációval összefüggő bizonyos gének és fehérjék szignifikánsan magasabb szintje segítheti a méhen belül a fiú magzatok védelmét a SARS-CoV-2 fertőzéssel szemben, az ebből eredő gyulladás azonban kockázatot jelenthet a magzatra, a gyermekre nézve – írja a medicalxpress.com.

Továbbá a Covid-19-cel megfertőződött terhes nők szignifikánsan kevesebb immunitást adtak át a vírussal szemben a fiú magzatoknak, mint a lány magzatoknak, ami hatással lehet a babáknál a SARS-CoV-2-vel való megfertőződés kockázatára. “A magzat neme hatással volt mind az anya azon képességére, hogy antitesteket termeljen a Covid-19 ellen, mind arra, hogy átadja ezeket a babájának” – mondta el Edlow.

Az új tanulmány az első, amely az anyai Covid-19 antitestek magzatnak történő átadásának nemenkénti különbségeit vizsgálta, és szintén az első, amely a nemenkénti különbségeit vizsgálja a méhlepénynek az anya megfertőződésére adott válaszának.

A vizsgálat 68 terhes nő vett részt, akik közül 38-an megfertőződtek SARS-CoV-2-vel a harmadik trimeszterben, még a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése előtt. A további 30 résztvevő egészséges kismama volt, akik nem fertőződtek meg a terhességük alatt a vírussal. Mindkét csoportnál a résztvevők fele fiúval, a fele lánnyal volt várandós.

Edlow csapatának egyik új felfedezése az volt, hogy a lány magzatokhoz képest a koronavírusos anyák fiú magzatainál sokkal nagyobb volt a méhlepényben az úgynevezett interferon-stimulált gének (ISG-k) megnyilvánulása, melyek kulcsszerepet játszanak a magzatok méhen belüli védelmében a vírusoktól. Azonban az ISG-k fokozott megnyilvánulása és a citokineknek nevezett immunsejtek termelődése miatt gyulladásos lehet a méhen belüli környezet, amely a későbbi életkorban a fokozott idegrendszeri vagy metabolikus betegségek fokozott kockázatával hozható összefüggésbe.

Edlow szerint bár a tanulmány nem értékelte specifikusan ezeket a kockázatokat, de felveti annak a fontosságát, hogy később is vizsgálják ezeket a gyerekeket, és hogy másképp tekintsenek a fiú és lány magzatokra.

A tanulmány másik jelentős megállapítása, hogy azok a Covid-19-fertőzött várandós anyák, akik fiút várnak, kevesebb antitestet termelnek a vírus ellen, és kevesebb antitestet adnak is át a fiú babáknak. Edlow szerint ez azt sugallja, hogy a fiú babák sebezhetőbbek lehetnek a fertőzéssel szemben, tovább, hogy a magzat neme hatással lehet a vírussal szembeni anyai immunválaszra.

A továbbiakban a kutatócsapat a koronavírus elleni oltóanyag hatására termelt antitestek jellegét szeretné vizsgálni, illetve azt, hogy milyen hatással van erre az oltás terhesség alatti időzítése, és a magzat neme.