Terhesség

Mehet az oltás a kismamáknak? Nincs egységes álláspont

Melyik a veszélyesebb: terhesen elkapni a koronavírust vagy beadatni a védőoltást? Nincs egységes gyakorlat, egyelőre országonként különböző válaszok vannak.
2021. Január 20.
Kapjon oltást a kismama? Nincs egységes, nemzetközi álláspont (fotó: Getty Images)

A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást terheseknek, de pl. az Egyesült Államokban a kismamákra bízzák a döntést.

Müller Cecília december 23-án úgy nyilatkozott a Pfizer-BioNTech oltással kapcsolatban, hogy “Várandósoknak, és azoknak, akik gyermeket terveznek a következő 2-3 hónapban, nem ajánlják” idézi fel a hvg.hu cikke. Az országos tiszti főorvos nem a magyar hatóságok véleményét tolmácsolta, a Comirnaty névre keresztelt oltóanyag (ez a Pfizer-BioNTech vakcina hivatalos neve) alkalmazási előírását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) készítette. A 34 oldalas dokumentum (amelyet magyarul erre a linkre kattintva lehet elolvasni) úgy fogalmaz: a Pfizer-BioNTech vakcinája terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében korlátozott mennyiségű tapasztalat áll rendelkezésre. Hangsúlyozzák azonban, hogy állatkísérletek nem igazoltak direkt vagy indirekt káros hatásokat. Ez alapján az Európai Gyógyszerügynökség szakértői arra jutottak, hogyha Comirnaty alkalmazása terhesség alatt csak akkor fontolható meg, ha a lehetséges előnyök meghaladják a lehetséges kockázatokat az anya és a magzat szempontjából”. Ritka esetekben azonban, pl. ha krónikus betegség áll fenn, akkor a koronavírus-fertőzés veszélyesebb szövődményekkel járhat mind az anyára, mind a magzatra, mint az oltás, ezért ilyen esetekben egyénileg érdemes mérlegelni.

Fontos, hogy a fenti információk csak a Moderna és a Pfizer-BioNTech oltóanyagaira vonatkoznak, hiszen Magyarországon eddig csak ezeket engedélyezték. Nem tudni viszont még semmit a kínai oltóanyagról.

Magyarországon az oltás beadatása előtt mindenkinek kötelezően ki kell tölteni egy hozzájárulási nyilatkozatot, melyben kizáró okként szerepel, ha valaki terhes, a következő 3 hónapban gyermeket tervez vagy szoptat. A hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is hangsúlyozta, hogy Magyarországon az oltást várandósoknak nem ajánlják, a minisztérium pedig azt is kéri, hogy az érintettek a gyermek tervezésével is várjanak a második oltás után legalább két hónapot. Az Emmi azt is közölte a hvg.hu-val, hogy a szoptatós kismamákra vonatkozó magyarországi szabályozás szerint akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást, a szoptatás ideje alatt is megkaphatják. “Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy az oltóorvosok minden személynél egyedileg döntenek az olthatóságról” – teszik hozzá.

Magyarországon jelenleg a Pfizer-BioNtech és a Moderna vakcináival oltanak, mindkettő harmadik generációs mRNS alapú oltás, melyek nem tartalmaznak elölt vírust. Ez azt jelenti, hogy az mRNS vakcinával semmilyen módon nem kerül be a koronavírus a szervezetbe, nem változtatja meg senki DNS-ét, mert a hírvivő RNS nem hatol be a sejtmagba, és nagyon gyorsan lebomlik a szervezetben.

Az Egyesült Államokban kevésbé szigorú a szabályozás: “Bár a Covid-19 vakcinák terhességben történő alkalmazására vonatkozó biztonsági adatok jelenleg nem állnak rendelkezésre, nincsenek adatok arra vonatkozóan sem, hogy ellenjavalltak lennének” – áll hivatalos állásfoglalásukban. Az amerikai szakmai kollégium ezért azt javasolja, hogy a kismamák szabadon dönthessenek arról, be akarják-e maguknak adatni a vakcinát. Ehhez természetesen minden információt meg kell nekik adni, beleértve az oltás előnyeit és lehetséges kockázatait is. Az ajánlások kifejezetten a Moderna és a Pfizer oltóanyagaira vonatkoznak.

A brit kormány nem tiltja, de is ajánlja az oltásokat terhesség alatt. Tájékoztatójukban azt írják, néhány várandós számára kifejezetten fontos, hogy be legyenek oltva: ilyen például, ha nagyon magas az esélye, hogy megfertőződjenek (ebbe a csoportba tartozhatnak az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások), vagy olyan alapbetegségük van, ami miatt súlyos állapotba kerülhetnek a koronavírustól. A britek engedélyezik az oltást a szoptató nőknek és nem tartják ellenjavaltnak azt sem, hogy oltás után valaki teherbe essen.

A Jerusalem Post értesülései szerint megkaphatják a Pfizer/BioNTech oltóanyagát megkaphatják a kismamák Izraelben is.

Itthon egyéni mérlegelés alapján támogatná a kismamák és a gyermeket tervezők beoltását Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos is, kiemelve ugyanakkor a már említett vizsgálatok hiányát. Zádori János szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szegedi Kaáli Intézet orvosigazgatója szerint, a jelenlegi hivatalos szakmai álláspont országonként azért is lehet eltérő, mert a szakmai szervezetek álláspontja kölcsönös viszonyban van az adott országbeli járványhelyzet súlyosságával. Hozzátette, hogy “A jelenlegi tudásunk szerint az oltás nem tűnik kockázatosnak a terhességre nézve. Ettől függetlenül, ha mód van rá, az az ideális, ha követjük a gyártó javaslatát, tehát ha a védőoltás felvétele után várunk két hónapot a teherbeeséssel.”

Forrás: HVG.hu