Kisgyerek

COVID okozta sokszervi gyulladás: legalább két tünet megvan ezek közül

Több száz gyerek szorult már kórházi kezelésre a koronavírus-fertőzés következtében, így egyáltalán nem jelenthető ki, hogy a gyerekeket nem érinti a koronavírus megbetegedés. Nagyon ritkán alakul ki szövődmény, de a betegség alattomosan jelentkezik.
2021. Február 03.
Ritka, de súlyos szövődménye is van a koronavírusnak gyerekeknél (fotó: Getty Images)

Mi is többször írtunk a gyerekeket érintő, ritka, koronavírus-fertőzés után fellépő sokszervi vagy más néven többszervi gyulladásról. Most a hvg.hu járt utána annak, hogy milyen tünetek utalhatnak arra, hogy szövődmény lépett fel, a szülő miből tudhatja, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni.

A lap azt írja, hogy egyáltalán nem igaz az, hogy a gyerekeket semennyire nem érinti a koronavírus-fertőzés, ugyanis már több száz gyereket kezeltek a Heim Pál Gyermekkórházban az úgy nevezett MIS-C betegséggel. A koronavírus-fertőzés szövődményeként fellépő betegség a fertőzés után (függetlenül attól, hogy a gyereknél jelentkeztek-e tünetek vagy sem) 3-4 héttel jelentkezik. Nagyon ritka esetben alakul ki ez a szövődmény, de a kezelt gyerekek többsége csak hónapok alatt gyógyul fel belőle. Ezért különösen fontos, hogy a szülők időben felismerjék, ha baj van.

A hvg.hu-nak megküldött hivatalos adatok szerint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben – mely az egész ország területéről fogadja az eseteket – már több mint 40 ilyen beteget kezeltek, 60 százalékuk intenzív ellátást is igényelt. A teljes szám ennél is magasabb, mert néhány gyermeket az egyetemi klinikák láttak el.

“Ez egy teljesen új, szinte ismeretlen betegség volt számunkra is” – mondta a hvg.hu-nak Szabó László professzor, a gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, aki azokat a gyermekeket kezelte, akik kikerültek az intenzívről, vagy állapotuk nem volt olyan súlyos, hogy szükséges legyen az intenzív osztályos ellátásra.

MIS-C – mire figyeljen a szülő?

Az első tünetekből még nem könnyű felismerni a betegséget, de amit tudunk:

  • a koronavírus-fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik (mindegy, hogy tünetes, vagy tünetmentes volt a gyerek)
  • a fő tünet a több mint 3 napig tartó magas, sokszor 39 fokos láz

“Ahhoz, hogy egy gyermeket többszervi gyulladással diagnosztizáljanak, ezek közül legalább kettőnek kell megjelennie” – magyarázta Szabó László. Gyanakodni kell akkor, ha a napokig tartó magas láz mellet a gyereknek…

  • fáj a hasa, esetleg puffadt, telt a hasa, hány, hasmenése van.
  • bőrkiütések láthatók a testén, több helyen is,
  • nem gennyes kötőhártyagyulladása van,
  • eltérések láthatók a szájnyálkahártyán, mandulagyulladása van
  • előfordulhat kéz- és lábfej ödéma is.

Ezek miatt már mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert súlyosabb esetekben a gyulladás a gyerek szívét és a keringését is érinti. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosa szerint egyre több eset van, sőt a járvány előrehaladtával az érintett gyerekek életkora is változott: kezdetekben elsősorban a 10-16 éveseket érintette, de már háromévesünk is akadt MIS-C betegséggel a kórházban.

Magyarországon szerencsére minden eset jól végződött, de az érintett gyerekeknek még így is sokáig együtt kell élniük a betegség következményeivel.

“Minden ilyen gyermeket jó általános állapotban engedtünk haza, de hetente visszahívjuk őket ellenőrző vizsgálatokra. Sokuknál diagnosztizálunk szívizom-eltéréseket, gyulladást, az ultrahang is sokszor mutat eltéréseket a különböző szervekben. Ezért azt is nehéz megmondani, mikor nyilváníthatjuk őket gyógyultnak, erre általában akkor kerül sor, ha minden érték normalizálódott, és a gyermek is teljesen jól van. A gyógyulás általában 1-2 hónapig is eltarthat” – mondta Szabó László professzor a hvg.hu-nak.

“Az esetek gyakoriságát jól jelzi az is, hogy a speciális betegségeknél szükséges immunglobulin terápiát korábban háromhavonta egyszer, most pedig naponta több gyermeknél is alkalmazzuk, ami óriási különbség” – tette hozzá. Gyógyszer vagy eszköz azonban egyszer sem hiányzott a gyerekek ellátásához.

Szabó László professzor azt is hangsúlyozta, hogy bár a járvány elején ez terjedt el, nem igaz, hogy a gyermekekre egyáltalán nem veszélyes a koronavírus-fertőzés, mint ahogy az sem, hogy ne kerülhetnének súlyos állapotba, és nem csak a MIS-C miatt. “A koronavírus ugyanúgy megfertőzheti a gyermekeket, mint a felnőtteket. A gyermekek fertőzése sokszor tünetszegény, vagy teljesen tünetmentes, de találkoztunk már lázzal, légúti tünetekkel, tüdőgyulladással, hasfájással, hasmenéssel. Ezek többnyire gyermekeknél nem okoznak súlyos állapotot, 1-2%-ban azonban szükség lehet intenzív kezelésre csak a koronavírus-fertőzés miatt is. Krónikus beteg gyermekek betegségét pedig sokszor súlyosbítja a Covid-19″ – mondta az osztályvezető.

“Vannak olyanok, akiknél egyszervi gyulladást találnak, duzzadtak a belei, hasfájása van, és csak nagyon lassan cseng le” – mondta el a főorvos.

Forrás: HVG.hu