Gyerek

A többszervi gyulladás (MIS-C) tünetei gyerekeknél

Ugyan a gyerekeknél többnyire nem okoz súlyos tüneteket az új koronavírus-fertőzés, de ritka esetben a fertőzés után kialakulhat egy gyulladásos betegség, a többszervi gyulladás (MIS-C).
2021. Január 13.
A többszervi gyulladás (MIS-C) tünetei gyerekeknél (Fotó: Getty Images)

Gyermekkorban többnyire nem okoz a felnőttekhez hasonló súlyos tüneteket az új típusú koronavírus-fertőzés – de ritka esetben a friss fertőzés lezajlása után 2-4 héttel kialakulhat egy sok szervrendszert érintő gyulladásos betegség, amely igen súlyos állapothoz vezet – olvasható a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet weboldalán.

A betegségről, melyet a nemzetközi irodalom MIS-C-nek (Multysystem Inflammatory Syndrome in Children) vagy PIMS-nek (Pediatric Multisystem Inflammatory Syndrome) nevezett el, először 2020 májusában számoltak be azok az országok, ahol jelentősebb méreteket öltött a vírus tavaszi hulláma.

Milyen tünetei lehetnek a többszervi gyulladásnak?

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szerint a kórkép rendkívül változatos és súlyos megjelenésű, ezért komoly kihívásokkal jár mind a diagnózisa, mind a terápiája. A betegeknél közös tünet a több napja tartó magas láz, jelentkezhet erős hasi fájdalom, hányással vagy hasmenéssel, bőrtünetek és kétoldali kötőhártya-gyulladás. A betegek többségénél jelen van valamilyen szívprobléma (ritmuszavar vagy szívizom-gyulladás).

A pácienseknél súlyos gyulladást igazol a labor, és a teljes vérképben gyakori egy vagy akár több komponens alacsonyabb száma.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) azt javasolja, hogy azonnal forduljunk a gyermekkel orvoshoz, ha a következő tüneteket tapasztaljuk:

 • láz
 • hasi fájdalom
 • hányás
 • hasmenés
 • nyaki fájdalom
 • kiütés
 • szemek bevérzése
 • nagyfokú fáradtság

Nem minden gyereknél jelentkeznek ugyanazok a tünetek!

A Mayo Clinic a fenti tünetek mellett a következőket is felsorolja: vörös vagy duzzadt ajkak és nyelv; vörös vagy duzzadt kezek vagy lábak; fejfájás vagy szédülés; megnagyobbodott nyirokcsomók.

A CDC szerint azonnal keressük fel a sürgősségi ellátó pontot, ha a gyermek a következő súlyos tünetek bármelyikét tapasztalja:

 • légzési nehézségek
 • mellkasi fájdalom vagy nyomás, ami nem múlik el
 • újonnan kialakuló zavarodottság
 • képtelen felébredni vagy ébren maradni
 • kékes színű ajkak vagy arc
 • súlyos hasi fájdalom

Többszervi gyulladás és Kawasaki szindróma

A betegséget sokszor hasonlítják a gyermekgyógyászok által jól ismert gyulladásos betegséghez, a Kawasaki-szindrómához, amely főleg 5 éves kor alatti gyermekeknél jelentkezik. Azonban fontos kiemelni, hogy a többszervi gyulladásban szenvedő gyerekek általában jóval idősebbek (döntő többségében kamaszkorúak), és a betegség jóval súlyosabban zajlik.

Többszervi gyulladás esetén a betegeknél tudott vagy feltételezett SARS-CoV-2 fertőzés zajlott le nagyjából 2-4 héten belül, tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, így fontos olyankor is erre a kórképre gondolni, ha a gyermeknél nem zajlott koronavírus-fertőzés típusos tüneteit mutató betegség.

Amit még nem tudni a többszervi gyulladásról

A CDC megjegyzi, hogy még mindig ismereteket gyűjtenek a többszervi gyulladásról és a gyerekekre gyakorolt hatásáról, ezért nem tudják, egyes gyerekek miért betegedtek meg többszervi gyulladásban, míg mások nem. Továbbá egyelőre még az sem ismert, hogy bizonyos egészségi állapotú gyerekek nagyobb kockázattal betegednek-e meg többszervi gyulladásban.

Források:

heimpalkorhaz.hu

cdc.gov

mayoclinic.org