Gyerek

Egy óbudai suli ötlete: százezer forinttal kiválthatnák a szülők az online oktatást

Felmérést végez egy óbudai gimnázium: rezsihez kérnének százezres hozzájárulást a szülőktől
2022. Augusztus 17.
Fotó: Getty

 Egyre több jel mutat arra, hogy bajban vannak az iskolák. A növekvő rezsidíjak-okozta gondot minden intézménynek meg kell oldania valahogy. Akik nem tudják kigazdálkodni a magasabb összegeket, különböző stratégiákkal próbálkoznak. Van, aki fatüzelésre való átállásban gondolkodik, mások inkább újra bevezetnék az online oktatást. Egyedi megoldásnak számít a palettán az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium ötlete: az itteni vezetőség kérdőívet küldött a szülőknek, hogy felmérje, kik azok, akik hozzá tudnának járulni a villany- és fűtésszámlához a pár hét múlva kezdődő tanévben – írja a Telex.

A honlap birtokába jutott levél szerint az iskola 101 302 forint egyszeri, egyösszegű támogatást kér a szülőktől, az így befolyt adományokból a megnövekedett rezsiköltséget tudnák fedezni, és így vélhetően megtarthatnák a hagyományos, tantermi oktatást. Berczelédi Zsolt, az iskola igazgatója a Telexnek megerősítette a hírt, hozzátette: egyelőre kötelezettség nélkül felmérik a lehetőségeket.

“Előre szeretnénk menekülni. Pontos kalkulációt végeztünk: az iskola éves energiafelhasználása körülbelül 80 000 m3 gáz és 100.000 kWh áram. Tavaly gázra évi 5,5 millió forintot, áramra 3,5 millió forintot fizettünk. A következő tanévre a gáz ára a jelenlegi díjszabás mellett 58 millió forint körül, a villany 6,8 millió forint körül várható. Ezt a költséget sem a fenntartó, sem az intézmény nem tudja külső támogatás nélkül kigazdálkodni” – magyarázta az igazgató a hírportálnak.

Mint írják, már most jelentkezett olyan szülő, aki több gyermek helyett is át tudja vállalni a költséget. Berczelédi szerint mentálisan kifejezetten rosszat tesz az elszigeteltség a gyerekeknek, az online oktatás hatékonysága pedig messze elmarad a tantermi oktatáshoz képest.